logo

Mihai Tîrșu: Moldova este destul de avansată în implementarea Directivei europene privind performanța energetică a clădirilor


https://www.ipn.md/ro/mihai-tirsu-moldova-este-destul-de-avansata-in-implementarea-8004_1106644.html

În drumul către integrarea în UE, Moldova transpune mai multe directive europene în legislație, inclusiv Directiva privind performanța energetică a clădirilor, iar Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică al Universității Tehnice, susține că Moldova este destul de avansată în implementarea acestei directive. Declarații în acest sens au fost făcute la dezbaterea publică „Aplicarea măsurilor de eficiență energetică cu suport european. Beneficii pentru sectorul rezidențial”, organizată de Agenția de presă IPN.

Mihai Tîrșu susține că Moldova a avansat în implementarea directivei, având în vedere că Legea privind performanța energetică a clădirilor a fost adoptată, dar și mai multe documente care trebuie să fie puse în aplicare conform acestei legi sunt pe ultima sută de metri. El admite că până la finele anului va fi implementat tot pachetul care vizează Directiva privind performanța energetică a clădirilor, iar de anul viitor statul să fie gata de a le realiza în practică.

Directorul Institutului de Energetică al Universității Tehnice, consideră că actualmente încă există o problemă mare care ține de conștientizarea locatarilor de la bloc privind întreprinderea măsurilor de eficientizare energetică. „O parte dintre locatari sunt bine cu acele compensații care le sunt oferite și nu ar vrea să se intervină în apartamente pentru ca să fie schimbate țevile. Cred că la etapa actuală nivelul de conștientizare și de înțelegere a beneficiilor sociale este încă destul de mic. De aceea, e nevoie să fie disponibile mai multe programe de renovare a blocurilor” a spus Mihai Tîrșu.

El crede că este o muncă destul de grea responsabilizarea populației cu privire la avantajele măsurilor de eficiență energetică. Pentru început trebuie create asociațiile de proprietari în condominiu și de început a lucra cu fiecare persoană în parte care să înțeleagă că această activitate este în favoarea lui și să se implice activ. Pentru a da un efect pe scară largă a eficientizării blocurilor e nevoie de o masă critică de clădiri renovate inițial, după care va începe în avalanșă procesul de implicare.

„Efortul pentru repararea fondului imobiliar este estimat la 52 de miliarde de euro. Până în 2030, se poate asigura 10%. Banii din partea statului acoperă cam 6% din resursele necesare până în 2030 – un miliard de euro. De aceea e nevoie de surse financiare de la partenerii de dezvoltare, de atras programe și de stimulat sectorul privat ca să investească”, afirmă Mihai Tîrșu,

Dezbaterea publică „Aplicarea măsurilor de eficiență energetică cu suport european. Beneficii pentru sectorul rezidențial” este ediția a cincea, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut financiar de către Fundația Soros Moldova.