logo

Mihai Popșoi: Vom contesta rezultatul alegerilor, în special cele din regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/ro/mihai-popsoi-vom-contesta-rezultatul-alegerilor-in-special-cele-din-7965_1047287.html

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, spune că Blocul ACUM DA PAS va contesta rezultatul alegerilor în instanță, în special în ceea ce ține de alegerile în regiunea transnistreană, care, în opinia lui, a fost o mare fraudă. Politicianul s-a referit la faptul că în unele secții de votare destinate cetățenilor din stânga Nistrului au fost aduși sute de oameni în mod organizat pentru a-și da votul. Potrivit lui, oamenii au văzut cum cetățenii din regiunea transnistreană „au fost aduși la secții ca la abator”, transmite IPN.

„Aceste voturi din cele 47 de secții de votare pentru conaționalii noștri din regiunea transnistreană ar trebui să fie anulate. Doar așa alegerile ar putea să aibă, cel puțin, o asemănare a unor alegeri libere și corecte”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Nemaivorbind de situația din diasporă când sute de mii de concetățeni de-ai noștri, care trimit remitențe lunar ca această țară să poată supraviețui, lor le-a fost refuzat dreptul de a participa în campania electorală”, a declarat Mihai Popșoi referindu-se la faptul că diaspora nu a putut vota cu pașapoartele expirate, deși anterior au beneficiat de astfel de drept.

De asemenea, vicepreședintele PAS spune că blocul ACUM își menține poziția și nu va face alianță în următorul Parlament nici cu Partidul Democrat, nici cu Partidul Socialiștilor.

Jurnalistul român Mădălin Necșuțu consideră că trebuie luată în calcul și presiunea externă asupra Blocului ACUM DA PAS. „Sigur, nu știu dacă ar fi cea mai inteligentă mișcare. Am observat de-a lungul anilor că PDM este un partid energofag – cine intră în îmbrățișarea lui, rămâne „oale și ulcele”. Nu știu cât i-ar ajuta (n.r. blocului ACUM) și clar că i-ar discredita în ochii alegătorilor lor. Eu am spus de la bun început că blocul ACUM trebuie să se pregătească pentru patru ani de opoziție. Nu vedeam în niciun scenariu, pe votul mixt, în care ei ar putea să ajungă la guvernare”, a menționat jurnalistul.

Analistul politic Roman Mihăeș, însă, consideră că este o greșeală faptul că blocul ACUM DA PAS se retrage în opoziție și nu dorește să formeze o coaliție cu PDM. În opinia lui, electoratul a generat două partide pro-europene: Blocul și democrații, ultimul fiind și pro-Moldova, și pro-european. Roman Mihăeș spune că cele două partide care formează Blocul vor avea fracțiuni aparte în Parlament, iar fracțiunea PPDA va avea negocieri cu socialiștii. Comentatorul mai spune că prin refuzul de a negocia cu PDM, Blocul ACUM împinge democrații la o coaliție cu PSRM.

După procesarea a 99,44% din procesele-verbale, Partidul Socialiștilor a obținut în circumscripția națională 31,22% din sufragii, iar Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS – 26,66%. Partidul Democrat a obținut 23,73% din voturi, iar Partidul „Șor” – 8,35%. Conform rezultatelor preliminare, alte formațiuni nu trec pragul electoral de 6%.