logo

Mihai Popșoi: Valorile democratice sunt temelia Uniunii Europene


https://www.ipn.md/ro/mihai-popsoi-valorile-democratice-sunt-temelia-uniunii-europene-7965_1036969.html

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, susține că valorile democratice sunt temelia Uniunii Europene și aceste valori sunt statul de drept, competiția economică și politică, pluralismul politic, libertatea presei, instituții nepolitizate, justiție neselectivă etc. ”Or, PDM, partidul care a identificat marea găselniță de a modifica Constituția pentru a stipula cursul european ireversibil al Republicii Moldova, este unul cunoscut prin lipsa de combatere eficace a corupției, ci doar într-un mod artistic”. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Modelul Estic și Modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

„Acest partid este cunoscut prin lipsa de combatere eficace a corupției, ci doar într-un mod artistic ca pescuitul – când prinzi un pește, faci o fotografie-două și îi dai drumul înapoi în apă. Aceasta este abordarea în lupta împotriva corupției a Partidului Democrat. Și în special dacă peștele are în frunte niște trandafiri roșii, scapă nestingherit. Or, acestea nu sunt valorile Uniunii Europene. Oamenii din păcate mor în detenție și acestea iarăși nu sunt valori europene. Oamenii care s-au făcut vinovați de moartea cetățeanului Boboc pe 7 aprilie 2009 au fost promovați în funcții de guvernarea Partidului Democrat”, a declarat Mihai Popșoi.  

În altă ordine de idei, politicianul a menționat că Uniunea Europeană reprezintă o piață al cărei produs intern brut este de circa 20 de trilioane de dolari, iar Uniunea Eurasiatică – nici două trilioane de dolari. Totodată, potrivit lui, cea mai mare companie rusească „Sberbank” posedă o capitalizare de piață de 63 de miliarde de dolari, iar a doua cea mai mare companie rusească „Gazprom” – de 52 de miliarde de dolari, pe când o companie americană și nici nu cea mai mare, care face desene animate are o capitalizare de 178 de miliarde de dolari. În același timp, potrivit lui Mihai Popșoi, puterea de cumpărare a Uniunii Europene este incomparabilă și niciun stat nu poate concura cu potențialul economic al UE.

„Uniunea Europeană este lider mondial la impunerea unor standarde de calitate, de proveniență, tehnice, fitosanitare, orice fel de standarde. Dar Rusia încă este cu GOST-ul sovietic și cu acesta departe nu ajungi. UE este lider în acest domeniu”, a spus Mihai Popșoi. Potrivit lui, integrarea în Uniunea Eurasiatică nu este altceva decât revenirea la Uniunea Sovietică. „Or, domnul președinte Putin a menționat de nenumărate ori că destrămarea sau colapsul Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă a secolului XX, ceea ce implicit înseamnă că efortul acesta de integrare în spațiul fostei Uniuni Sovietice este o dorință a Rusiei revanșiste, imperialiste de a reclădi și de a spăla acea rușine a colapsului Uniunii Sovietice”, a mai spus vicepreședintele PAS.

Mihai Popșoi a declarat că „modelul moldovenesc”, despre care au vorbit alți participanți la dezbatere, este o abordare interesantă, poate chiar inovativă. Însă potrivit lui, vecinii români sau alți foști membri ei Uniunii Sovietici, precum ar fi țările baltice, ei nu au căutat modelul leton, lituanian sau eston, ci au optat pentru un model sustenabil și care le era aproape – modelul european – l-au implementat, cu greu, dar au reușit.

Dezbaterile publice „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele ”Căii a treia”, constituie ediția a 77-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.