logo

Mihai Popșoi: Sprijinul Irlandei ne ajută să facem pași hotărâți spre calitatea de membru UE


https://www.ipn.md/ro/mihai-popsoi-sprijinul-irlandei-ne-ajuta-sa-facem-pasi-7965_1106046.html

Viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, spune că Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Sprijinul Irlandei ne ajută să facem pași hotărâți spre calitatea de membru al Uniunii Europene”, a declarat Mihai Popșoi la întrevederea cu viceprim-ministrul irlandez, Micheál Martin, ministrul afacerilor externe și apărării, transmite IPN.

Întâlnirea s-a desfășurat în cadrul vizitei de lucru a șefului diplomației moldovene la Dublin, care, potrivit MAE, marchează un pas important în relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Irlanda.

Potrivit vicepremierului moldovean, după aproape 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Irlanda, cooperarea bilaterală moldo-irlandeză cunoaște acum o intensificare  deosebită. „Am asistat, săptămâna trecută, la prima vizită a unui șef de stat al Republicii Moldova în Irlanda. De asemenea, guvernul irlandez și-a făcut publică intenția de a deschide o ambasadă la Chișinău, ceea ce va contribui semnificativ la consolidarea legăturilor economice între statele noastre”, a spus Mihai Popșoi.

Discuțiile purtate între cei doi oficiali au vizat aprofundarea relațiilor bilaterale, agenda europeană a Republicii Moldova și securitatea regională. Miniștrii și-au exprimat angajamentul pentru extinderea agendei de cooperare pe dimensiunea comercial-economică și culturală.



Tot la Dublin, ministrul de externe a avut o întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei, Seán Ó Fearghaíl. Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale ale dialogului politico-diplomatic, intensificarea cooperării bilaterale, securitatea internă și cea regională. În același timp, cei doi oficiali și-au exprimat angajamentul reciproc pentru aprofundarea agendei de cooperare bilaterală în mai multe domenii.

Viceprim-ministrul moldovean a subliniat buna colaborare interparlamentară dintre cele două legislative. Mihai Popșoi s-a referit, de asemenea, la importanța diplomației parlamentare în promovarea relațiilor de prietenie și aprofundarea legăturilor cu statele Uniunii Europene, în contextul integrării europene a Republicii Moldova.

„Drumul european generează oportunități – prin investiții în economie și infrastructură, prin sporirea calității vieții și protecției sociale. Ați făcut pași remarcabili și vom sprijini în continuare toate eforturile țării dumneavoastră de a valorifica oportunitățile pe care le oferă calitatea de membru al UE”, a subliniat, la rândul său, Seán Ó Fearghaíl, citat într-un comunicat de presă al MAE.

În cadrul vizitei, Mihai Popșoi a susținut un discurs la Institutul pentru Afaceri Internaționale și Europene din Dublin, referindu-se la aspirațiile europene și negocierile în curs pentru aderarea Republicii Moldova la UE.