logo

Mihai Popșoi renunță la funcția de președinte al comisiei de anchetă a tentativei de puci


https://www.ipn.md/ro/mihai-popsoi-renunta-la-functia-de-presedinte-al-comisiei-7965_1070164.html

Deputatul Mihai Popșoi și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PDM prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale. Anunțul a fost făcut de deputat pe o rețea de socializare, transmite IPN.

Mihai Popșoi susține că a luat această decizie în legătură cu faptul că recent s-a format o nouă majoritate parlamentară, iar actorii principali ai tentativei de puci anticonstituțional (ex-judecătorii Curții Constituționale) au refuzat să se prezinte la audieri. Potrivit lui, acest lucru împiedică aflarea adevărului cu privire la evenimentele din iunie anul curent.

„Constat cu regret că exponenții celor care au întreprins acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale și au încălcat principiile unui stat de drept se află acum la guvernare și cu siguranță vor întreprinde toate măsurile pentru a tergiversa aflarea adevărului. Sper să nu asistăm la un teatru al absurdului in care viitorul președinte al Comisiei de anchetă să fie din fracțiunea parlamentară a PDM”, a scris deputatul.

Dânsul i-a încurajat pe membrii Comisiei, deputații Vasile Bolea și Grigore Novac, să ducă la bun sfârșit ancheta începută de Vladimir Țurcan, primul președinte al Comisiei de anchetă.

Mihai Popșoi a precizat că în viitorul apropiat, imediat după prezentarea raportului de către viitorul președinte al Comisiei, va prezenta în cadrul unei conferințe de presă un raport de alternativă. „Voi prezenta toate informațiile de care dispun pentru ca cetățenii să cunoască adevărul despre acea săptămâna de foc prin care am trecut cu toții între 7-14 iunie, 2019”, a spus Mihai Popșoi.

Comisia de anchetă a fost instituită de Parlament pe 18 iunie, după ce în perioada 7-14 iunie, după crearea majorității parlamentare PSRM-ACUM și formarea Guvernului Sandu, clădirile instituțiilor statului au fost blocate timp de o săptămână. Curtea Constituțională a recunoscut drept nelegitime acțiunile Parlamentului de formare a noii majorități parlamentare, creându-se totodată situația existenței a două guverne, unul condus de Maia Sandu, celălalt de Pavel Filip. Pe 14 iunie PDM a anunțat că se retrage de la putere. Ulterior și membrii Curții Constituționale și-au anulat deciziile luate în acea perioadă.