logo

Mihai Popșoi în „Washington Post” despre războiul hibrid din Moldova


https://www.ipn.md/ro/mihai-popsoi-in-washington-post-despre-razboiul-hibrid-din-7965_1104268.html

Rusia încearcă să folosească procesul democratic din Republica Moldova împotriva statului moldovenesc, pentru a-l demola. Testând și cultivând în acest spațiu tacticile unui războiului hibrid, „Putin are ambiții imperiale, nu le ascunde. El ar vrea să resuscite Uniunea Sovietică”, a declarat șeful diplomației moldovenești, Mihai Popșoi într-un interviu apărut în Washington Post la sfârșitul săptămânii trecute, transmite IPN.

„Nu se discută că Rusia vrea [sau nu] să invadeze, problema e dacă o poate face”, a spus Popsoi, menționând că în prezent supraviețuirea Republicii Moldova ca democrație este condiționată de rezistența Ucrainei.

Deocamdată, în Moldova Rusia poartă un război hibrid, în care Kremlinul folosește toate pârghiile disponibile de interferență - cu excepția bombardării țării -pentru a-și impune voința. Moscova a încercat să orchestreze o lovitură de stat, a antrenat protestatari anti-guvernamentali falși, a inundat țara cu dezinformare și a canalizat bani ilegali către partidele de opoziție pro-ruse.

Interviul amintește despre recenta consolidare a grupului criminal Șor cu „liderii opoziției” moldovenești pro-ruse la Moscova. În perspectiva alegerilor din toamnă, gruparea pretinde a fi un „bloc politic” și este condusă de miliardarul Ilan Shor, condamnat în 2017 pentru furtul unui miliard de dolari din băncile Moldovei. În 2022, amintește WP, guvernul SUA a impus sancțiuni lui Șor pentru că a lucrat cu „oligarhi corupți și entități din Moscova pentru a crea tulburări politice în Moldova” și a submina demersurile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană.

WP notează că Moscova este prezentă în Republica Moldova cu regiunea autonomă transnistreană, „o fâșie de pământ de-a lungul graniței de vest a Ucrainei, care ar putea genera probleme în orice moment, inclusiv cu aproximativ 1.500 de trupe „de menținere a păcii” în spatele Ucrainei. Moscova a obținut un succes și în regiunea autonomă găgăuză, când anul trecut conducerea acesteia a preluat-o candidatul practic necunoscut, dar susținut prin toate mijloacele de interlopul Ilan Șor și gruparea lui.

Șeful diplomației moldovenești menționează că între timp, guvernul de la Chișinău a mișcat din loc, cu ajutorul semnificativ al SUA, problema dependenței de energia rusească și a interferențelor Rusiei. În mare parte datorită investițiilor americane și europene, observă WP, Moldova și-a redus dependența de gazul rusesc și acum cumpără gaz natural lichefiat furnizat de SUA (la prețuri mai mici, de altfel) printr-un nou proiect de cooperare cu Grecia.

Dar sunt mult mai multe pe care Statele Unite și partenerii săi pot și ar trebui să le facă. „Președintele Biden ar trebui să-și demonstreze solidaritatea invitând-o pe Sandu la Casa Albă. Moldova are nevoie de mai multe investiții străine în infrastructura sa, astfel încât să poată deveni un hub pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei. De asemenea, are nevoie de ajutor pentru a face față progresului tehnologic al Rusiei, care produce deepfake-uri și alte instrumente bazate pe inteligența artificială, care amplifică campaniile de dezinformare ale Kremlinului”, stipulează WP.