logo

Mihai Popșoi: În Moldova nu există o stabilitate economică sau financiară


https://www.ipn.md/ro/mihai-popsoi-in-moldova-nu-exista-o-stabilitate-economica-sau-7965_1045981.html

În Republica Moldova nu există o stabilitate economică sau financiară, or, dacă ar fi fost așa, Parlamentul Republicii Moldova nu ar fi riscat să aprobe legi precum legea cetățeniei și legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală. Opinia a fost exprimată de Mihai Popșoi, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, în cadrul dezbaterilor publice, cu tema: „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, ediția a 99-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit lui Mihai Popșoi, Uniunea Europeană nu a oferit Moldovei regim liberalizat de vize ca aceasta să scoată la mezat cetățenia, într-un mod netransparent, pentru o sumă infimă, lucru care pune în pericol inclusiv regimul liberalizat de vize.

În ceea ce privește amnistia capitalului, anularea datoriilor acumulate de unii oameni care au dat dovadă în repetate rânduri de lipsă de bună credință și au acumulat datorii enorme este injustă pe fonul lipsei de acțiuni similare în cazul oamenilor cu venituri mici, care, din diverse motive, au acumulat datorii la căldură, de exemplu. „Chiar din punct de vedere economic este un hazard moral. Acest lucru nu contribuie la sustenabilitatea unui proces economic legal, transparent în interesul public, dar la perpetuarea unor scheme corupte în economie”, consideră Mihai Popșoi.

Potrivit vicepreședintelui PAS, „respectivele legi denotă o disperare a guvernării, pentru că golul lăsat de lipsa banilor europeni trebuie cumva acoperită prin niște șiretlicuri. Asta în contextul în care, nici Turcia, nici Rusia nu se înghesuie să ofere Moldovei bani pe gratis, or chiar dacă ar oferi, banii ar veni cu niște condiții inacceptabile pentru un stat democratic”.

În altă ordine de idei, Mihai Popșoi a spus că existența unor reușite în economie și a unor nereușite în democrație este un rezultat al încercării disperate de a rămâne la guvernare a majorității parlamentare actuale și în mare parte a PDM.

Vicepreședintele PAS a spus că cetățenii au cel mai important rol în procesele social-politice, „or, el, cetățeanul, este purtătorul suveranității, conform Constituției oricărui stat democratic. Alegerile care urmează vor fi o ultimă șansă pentru Republica Moldova să revină la normalitate, este ultima șansă de a salva cursul de integrare europeană, pentru că altfel alunecăm spre modelul rusesc”.

Dezbaterea „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.