Este nevoie de schimbarea radicală a sistemului de guvernare pentru a rezolva situaţia de criză din ţară. O componentă a acestei schimbări ar fi şi revenirea la alegerea şefului statului prin vot direct de către cetăţeni. Aceste opinii au fost expuse vineri, 18 decembrie, în cadrul dezbaterilor publice „Care este „răul cel mic” pentru Republica Moldova: majoritate parlamentară instabilă, guvern minoritar, alegeri anticipate, unirea, altceva?”, organizate de Agenţia de Presă IPN, în colaborare cu Radio Moldova. Dezbaterile au fost la ediţia XLVIX din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.
În cadrul dezbaterilor publice, preşedintele Uniunii Centriste din Moldova a pledat pentru necesitatea revenirii la alegerea directă a şefului statului. „Este absolut necesar ca şeful statului să revină la exercitarea atribuţiilor de mediere, reprezentative, echilibrare, precum şi la dreptul de veto absolut asupra unor legi.”
Mihai Petrache a menţionat că actuala situaţie din ţară este rezultatul guvernării defectuoase din ultimii 20 de ani. „Trebuie să lichidăm premisele care fac ca ţara să nu fie guvernată şi nimeni nu poartă răspundere pentru tot acest talmeş-balmeş, care domină în ţară şi generează corupţie, furt, cumătrism şi exclude manifestarea deplină a oricărei alte forţe politice care încearcă să promoveze o altă idee.”
Preşedintele Uniunii Centriste din Moldova a declarat că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfăşoare cu condiţia de modificare a sistemului electoral:„Eu sunt tot mai convins că este nevoie de a aplica pur sistemul majoritar, cu circumscripţii uninominale şi de a institui dreptul, poate mai puţin european, de revocare a deputaţilor din Parlament. În acest mod ar dispărea necesitatea pragului electoral şi am putea asigura reprezentativitate mai largă în Parlament a tuturor segmentelor sociale şi politice. Sistemul acesta nu împiedică nici partidele să-şi promoveze candidaţii săi în Parlament”, a mai spus Petrache.
Mihai Petrache este de părerea că viitorul guvern va avea o activitate de scurtă durată, fie de trei sau de cinci luni. „Acest Guvern trebuie să devină un fel de Moş Crăciun, să redea această încredere societăţii prin acţiuni clare, adică să se clarifice cu furtul din sistemul bancar, pentru a pedepsi toţi făptaşii, să restabilească relaţiile cu FMI şi partenerii europeni”, a exemplificat el.
Preşedintele Uniunii Centriste din Moldova crede că ideea unirii cu România ar putea duce la destrămarea Republicii Moldova ca stat. „În situaţia în care se găseşte societatea moldovenească în ziua de astăzi, încercarea de a forţa procesul de unificare ar putea conduce, pe de o parte, la discreditarea ideii ca ideal istoric, pe de altă parte, la o dezbinare radicală a societăţii şi, pe de a treia parte, la destrămare teritorială a ţării”, a mai menţionat Mihai Petrache.