logo

Mihai Mogîldea: Nu există imixtiune politică în excluderea candidatului Tauber din cursa electorală


https://www.ipn.md/ro/mihai-mogildea-nu-exista-imixtiune-politica-in-excluderea-candidatului-8004_1086433.html

Excluderea concurentului electoral, Marina Tauber, din cursa pentru primăria municipiului Bălți nu conține elemente de ordin politic și se bazează strict pe reglementări ale Codului Electoral. Este opinia expertului Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize”, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, intenția reprezentanților Partidului Politic Șor este de a se victimiza în fața electoratului și de a obține capital politic, prin prisma acestui caz, notează IPN.

Expertul IPRE spune că decizia instanțelor de judecată privind excluderea reprezentantului Partidului Șor din cursa electorală și decizia CEC privind suspendarea turului doi al alegerilor din Bălți nu este similară celei din anul 2018, când a fost invalidat mandatului de primar de Chișinău obținut de Andrei Năstase.

„Este o mare diferență față de situația în 2018, pentru că atunci s-a comis un abuz, întrucât nu exista o prevedere în Codul Electoral care să reglementeze promovarea unor mesaje electorale de către un concurent electoral pe rețelele de socializare. Acum aceste prevederi sunt clar expuse în Codul Electoral și CEC se poate pronunța punctual pe respectarea sau nerespectarea acestor prevederi. Nu cred că putem vorbi despre imixtiunea politicului pentru că, pe de o parte, această hotărâre publicată de CEC este una care face trimitere la aspecte de ordin legal și juridic. Al doilea element ține de modul de numire în funcție a membrilor CEC care au luat această hotărâre, ține de experiența și profesionalismul acestora. Activitatea CEC de până acum nu a trezit dubii cu privire la imixtiunea politicului”, a spus Mihai Mogîldea.

Potrivit expertului, acuzațiile privind influențarea de către președintele Maia Sandu a deciziilor instanțelor de judecată sunt nefondate. Potrivit lui Mihai Mogîldea, scopul reprezentanților Partidului Șor ar fi de a știrbi imaginea șefului statului, prin atragerea Maiei Sandu în scandalul iscat la Bălți.

„Trebuie să observăm și declarațiile concurentului electoral care a făcut trimitere la o singură persoană, președintele Maia Sandu, care ar fi intervenit în decizia luată de CEC și a instanțelor de judecată. Președintele Republicii Moldova nu are astfel de prerogative și nu ar fi avut instrumente de a face acest lucru. Nu înțeleg de ce se face trimitere la președintele țării și nu se face trimitere, dacă urmărim același raționament greșit, la Parlament care, teoretic, ar avea mai mult control asupra actului justiției, cel puțin din experiența anterioară. Asta demonstrează că declarațiile concurentului electoral Tauber n-au niciun fundament”, mai spus Mihai Mogîldea.

Potrivit expertului IPRE, partidul Politic Șor a reușit de-a lungul timpului să-și creeze capital politic și să obțină electorat doar prin intermediul coruperii alegătorilor, fapt ce știrbește din legitimitatea acestei formațiuni.

„Este un caz-parte a unui fenomen mai îndelungat din Republica Moldova și care urmărește scopul de a distrage atenția opiniei publice de la problemele reale ale societății. Se creează impresia că situația de la Bălți este cea mai importantă problemă cu care se confruntă Republica Moldova, iar denigrarea imaginii guvernării prin prisma acestui caz are prioritate, din perspectiva Partidului Șor, asupra dezbaterilor pe deciziile guvernării ce vizează politica internă, probleme de ordin social și economic. Este doar dorința Partidului Șor de a arunca săgeți în direcția guvernării prin intermediul acestui caz și de a pune în cârca guvernării decizii ale CEC sau instanțelor de judecată. Partidul Șor nu are legitimitate în rândul electoratului din Republica Moldova, pentru că voturile obținute de acest partid la scrutinele anterioare au fost consecința unor acte de corupere politică”,  a mai spus Mihai Mogîldea.

Dezbaterea „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize” este cea de-a 217-a dezbatere din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect realizat de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.