logo

Mihai Isac: Cetățenii români din Republica Moldova nu au căzut în capcana promisiunilor populiste ale partidelor din România


https://www.ipn.md/ro/mihai-isac-cetatenii-romani-din-republica-moldova-nu-au-7978_1105178.html

Este îmbucurător faptul că cetățenii români din Republica Moldova, care au participat la alegerile europarlamentare, nu au căzut în capcana știrilor false și a promisiunilor populiste venite din partea partidelor din România. Este declarația comentatorului politic de la București, Mihai Isac, care a menționat că urmare a scrutinului europarlamentar din 9 iunie, mulți dintre cetățenii Republicii Moldova sunt deja parte a spațiului electoral european, notează IPN.

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente din România, la alegerile europarlamentare din 9 iunie au participat 56,7 mii de cetățeni români din Republica Moldova. Comentatorul politic Mihai Isac califică drept exemplară prezența basarabenilor la urne.

„Cetățenii Republicii Moldova fac deja parte din spațiul electoral european. Această participare ne face să credem că atunci când Republica Moldova va organiza alegeri europarlamentare pentru a trimite propriii reprezentanți în Parlamentul European, cetățenii vor avea o experiență mai mare decât instituțiile statului Republica Moldova. O mare parte din cetățenii Republicii Moldova sunt deja integrați în Uniunea Europeană, urmează ca și instituțiile să-i ajungă din urmă”, a spus comentatorul politic, Mihai Isac, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Comentatorul politic, Mihai Isac, spune că votul categoric al alegătorilor din Republica Moldova în favoarea candidaților PNL-PSD arată că basarabenii nu au căzut pradă populismului promovat de partidele extremiste din România.

„Din păcate, din România avem personaje exotice care vor ajunge în Parlamentul European, cum ar fi Diana Șosoacă. Faptul că cetățenii Republicii Moldova nu au căzut în capcana știrilor false, în avalanșa de promisiuni populiste ale unor partide de extremă dreaptă din România este îmbucurător. Din păcate, o parte a electoratului din România nu s-a ridicat la nivelul electoratului din Republica Moldova. Faptul că cetățenii români din Republica Moldova care și-au exercitat dreptul la vot nu au acordat forțelor extremiste importanța pe care aceștia o așteptau, arată un grad de maturitate care a surprins plăcut inclusiv comentatori politici de la București. Vedem că în Republica Moldova narațiunile antieuropene nu prind foarte repede. Putem spune că o parte a electoratului Republicii Moldova este deja imunizată împotriva acestor tactici hibride ale Federației Ruse”, a mai spus comentatorul politic, Mihai Isac.

Pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 52 de secții de vot.