logo

Mihai Godea a contestat la CC abrogarea sistemului electoral mixt


https://www.ipn.md/ro/mihai-godea-a-contestat-la-cc-abrogarea-sistemului-electoral-mixt-7965_1005211.html

Preşedintele PAD, Mihai Godea, a depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care contestă abrogarea sistemului electoral mixt, transmite IPN. Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, prin anularea sistemului electoral mixt a fost diminuat dreptul la vot al cetăţeanului, iar prin aceasta au fost încălcate prevederile Constituţiei Republicii Moldova.

În comunicat se menţionează că, potrivit altor modificări operate la Codul Electoral, concurenţii electorali vor avea posibilitatea să efectueze orice modificări pe listele electorale fără nicio restricţie. Astfel, s-ar putea ajunge ca până în ziua alegerilor, lista candidaţilor să fie schimbată în totalitate. În acest caz, alegătorii ar putea să ajungă în situaţia când nu mai ştiu pentru cine votează.

O altă problemă din toată istoria şi practica electorală a Republicii Moldova este majorarea pragului electoral, notează PAD. În cazul în care pragul minim de reprezentare a fost o dată diminuat, majorarea lui deja reprezintă o diminuare a dreptului de a alege şi a fi ales, dat fiind faptul că limitează formaţiunile politice în accederea în Parlament.

Potrivit PAD, sistemul electoral mixt extindea dreptul la vot al cetăţeanului, întrucât putea vota, atât pe liste de partid pe circumscripţia naţională, cât şi pentru fiecare candidat în parte pe circumscripţia uninominală.