Mihai Ghimpu: „Nu vom avea alegeri anticipate”
https://www.ipn.md/ro/mihai-ghimpu-nu-vom-avea-alegeri-anticipate-7965_979918.html
Constituţia R. Moldova va fi modificată astfel încât alegerile anticipate vor fi evitate. Despre aceasta a declarat preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, preşedinte înterimar al R. Moldova, luni, 11 ianuarie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
„Nu vom avea alegeri anticipate. Comisia pentru reforma constituţională a decis că vom adopta o Constituţie în redacţie nouă, în care vor fi modificate mai multe articole, inclusiv art. 78 care prevede alegerea şefului statului”, a subliniat Ghimpu. Potrivit lui, Constituţia în noua redacţie va putea fi adoptată, iniţial, de parlament, cu votul a 50 +1 deputaţi, apoi supusă unui referendum naţional, care ar putea să aibă loc până la 16 iunie, zi până în care preşedintele ar putea decide dacă dizolvă actualul legislativ sau nu.
Astfel, Constituţia în redacţie nouă ar putea prevedea ca preşedintele ţării să fie ales de 50+1 deputaţi sau de către întreaga populaţie. „În funcţie de forma de guvernământ a republicii. Dar consider că acum şeful statului trebuie să fie ales de către deputaţi, iar mai apoi mai vedem”, a spus Ghimpu.
Mihai Ghimpu a mai spus că modificările operate vor viza actualul Parlament, care, potrivit spicherului, va funcţiona patru ani. „Pe această cale noi nu venim să ne îmbunătăţin condiţiile de guvernare, noi nu facem nimic antidemocratic, doar vrem să depăşim criza constituţională şi să ne preocupăm în continuare de problemele”, a menţionat preşedintele.
Constituţia în redacţia nouă va viza şi denumirea limbii de stat a R. Moldova, care, potrivit preşedintelui, ar trebui să fie cea română. Aspectele ce ţin de politica de neutralitate a statului şi de funcţionarea statului de drept nu vor fi aborda în cadrul eventualei reforme constituţionale, a mai spus Ghimpu.
Tema alegerilor parlamentare anticipate în 2010 a apărut imediat după ce a eşuat şi cea de-a doua tentativă de alegere a şefului statului de către Parlament. Pentru a evita repetarea situaţiei în care nu se acumulează 3/5 din voturile deputaţilor pentru alegerea preşedintelui ţării, 3/5 după cum prevede actuala Constituţie a R. Moldova, Mihai Ghimpu a semnat un decret prezidenţial prin care a constituit Comisia pentru reforma constituţională. Ea urmează să examineze lacunele legii supreme şi să prezinte parlamentului variante de soluţii. Luni, 11 ianuarie Comisia respectivă a votat propunerea de a fi elaborată o nouă redacţie a Constituţiei, prin care să fie modificate circa 70 de articole ale legii supreme. Parlamentul urmează să decidă dacă acceptă propunerea Comisiei sau nu.