Mihai Ghimpu: Mai întâi referendum, apoi dizolvarea Parlamentului
https://www.ipn.md/ro/mihai-ghimpu-mai-intai-referendum-apoi-dizolvarea-parlamentului-7965_983184.html
Parlamentul va fi dizolvat după ce va avea loc referendumul, a declarat miercuri, 16 iunie, preşedintele Parlamentului, preşedinte interimar al ţării, Mihai Ghimpu, în ziua în care se împlineşte un an de la ultima dizolvare a legislativului, transmite Info-Prim Neo.
„De astăzi începe să se învârte roata constituţională. Începând cu ziua de astăzi pot dizolva Parlamentul, pentru că, în conformitate cu art. 78 din Constituţie, dacă preşedintele ţării nu a fost ales, se dizolvă legislativul şi se anunţă data alegerilor anticipate”, a spus Mihai Ghimpu.
„Nu sunt obligat să dizolv Parlamentul astăzi ori mâine. Referendumul pe care îl vom organiza nu permite să semnez acest decret, pentru că în el va trebui să se conţină şi data alegerilor anticipate”, a explicat preşedintele.
Mihai Ghimpu a ţinut să precizeze că de la 16 iunie până la referendum Parlamentul va fi funcţional şi nimeni nu poate acuza Alianţa pentru Integrare Europeană de nerespectarea Constituţiei.
Preşedintele a mai spus că proiectul cu privire la organizarea referendumul deja este pregătit. Acesta urmează să fie semnat de către toţi deputaţii AIE şi depus la Curtea Constituţională. Potrivit procedurii legale, timp de 10 zile, Curtea va trebuie să avizeze proiectul, după care va fi adoptată o hotărâre de Parlament în acest sens.
„Niciun miting, nici avioane, nici bombe nu mă vor face să dizolv legislativul înainte de referendum”, a mai declarat Mihai Ghimpu.
Întrebat despre dialogul cu opoziţia comunistă pentru găsirea unui consens, Mihai Ghimpu a spus că „varianta AIE este pasărea din mână, iar propunerea PCRM este cioara de pe gard”. „Porţile sunt deschise pentru compromis, dar asta înseamnă susţinerea proiectului majorităţii ori să conlucrăm pentru a-l face mai bun”, a mai spus spicherul.
La 3 iunie AIE şi-a anunţat soluţia pentru depăşirea crizei constituţionale, în prezenţa secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Alianţa a propus organizarea unui referendum consultativ privind modalitatea alegerii şefului statului, în luna septembrie, iar în noiembrie desfăşurarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, care ar putea avea loc concomitent.