Mihai Ghimpu: Antisovietic, propagandist, rasstreleati – asta era sentinţa prin care erau exterminaţi cei mai buni oameni ai acestui pământ
https://www.ipn.md/ro/mihai-ghimpu-antisovietic-propagandist-rasstreleati-asta-era-sentinta-prin-care-7965_983455.html
Piatra comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, instalată în locul în care va fi ridicat un monument al victimelor regimului comunist, a fost sfinţită astăzi, 28 iunie, de un sobor de preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Mitropoliei Basarabiei. La ceremonie a participat şi preotul Constantin de la biserica românească din Paris, transmite Info-Prim Neo.
Sfinţirea pietrei comemorative a avut loc în ziua în care se împlinesc 70 de ani din momentul în care Basarabia a devenit parte a Uniunii Sovietice, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov. Cu sfinţirea pietrei au fost începute acţiunile de comemorare a victimelor anilor de ocupaţie sovietică.
Moderatorul acţiunilor, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că regimul totalitar comunist a luat sute de mii de vieţi nu doar ale românilor basarabeni, dar şi ale etniilor conlocuitoare din acest teritoriu – ucraineni, ruşi, evrei, găgăuzi. Primarul a dat citire unor decizi semnate de Troika NKVD (o comisie formată din trei membri, înfiinţată cu scopul judecării rapide a duşmanilor poporului sovietic), prin care oamenii erau condamnaţi la moarte pentru că nu acceptă colectivizarea sau pentru că aveau alte viziuni.
„28 iunie 1940, 13 iunie 1941, 7 aprilie 2009 – sunt zile negre din istoria noastre, de pe urma cărora am avut de suferit ca urmare a instaurării regimului totalitar comunist. Tânăra generaţie trebuie să cunoască acest adevăr. La baza tuturor acestor nenorociri a stat o înţelegere între comunişti şi fascişti, care au semnat în august 1939 pactul de împărţire a popoarelor, de separare a lor şi de stabilire a frontierelor după bunul lor plac. De aici au urmat deportări, foamete organizată, exterminări în masă, genocid, crimă împotriva umanităţii. Pentru a nu permite repetarea unei asemenea orori, trebuie să ne unim azi în jurul adevărului istoric”, a declarat Dorin Chirtoacă.
„28 iunie 1940 este ziua în care pe acest pământ a venit dictatura, moartea, iar poporul nostru a fost despărţit prin sânge, hotarul trecând prin mijlocul casei, al beciului. Îndată cum au trecut Nistrul, a început teroarea, au lichidat oamenii care gândeau, care erau gospodari. Trei cuvinte – antisovietic, propagandist, rasstreleati – era sentinţa prin care erau exterminaţi cei mai buni oameni ai acestui pământ”, a declarat preşedintele Parlamentului, preşedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Potrivit lui Ghimpu, nu doar Stalin a fost călăul şi nu doar el poartă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. „De ce călăii care au omorât băştinaşii se mândresc cu acest lucru şi au pensii bune în Republica Moldova”, s-a întrebat Mihai Ghimpu. Liderul liberal a subliniat că pe conştiinţa a cel mai mare călău al omenirii, Lenin, sunt milioane de vieţi omeneşti, inclusiv ale basarabenilor. „Moldovenii sunt unicul popor care îşi comemorează călăii”, a spus Ghimpu, făcând aluzie la monumentele lui Lenin care mai stau în multe localităţile ale Republicii Moldova.
Potrivit lui Mihai Ghimpu, comuniştii au revenit la putere în 2001 pentru că în anii de independenţă nu a fost elucidat adevărul despre crimele regimului totalitar comunist. „Să condamni crimele comunismului nu înseamnă să fii împotriva Rusiei”, a menţionat Mihai Ghimpu. Preşedintele interimar a precizat că nu se discută despre interzicerea PCRM, ci doar a simbolisticii comuniste „sub care s-a făcut teroarea atunci, pentru că nu poţi să umbli cu crucea la gât şi cu satana în buzunar, fiindcă sub această simbolică au fost omorâţi oameni şi duşi în Siberia.
Piatra comemorativă pentru victimele regimului totalitar comunist, instalată în faţa Guvernului, a fost dezvelită de academicianul Mihai Cimpoi şi de primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Ceremonia a adunat câteva sute de oameni care au strigat „Bravo Ghimpu!” şi „Jos comuniştii!”, unii dintre ei purtau tricolorul legat cu panglică neagră.