logo

Mihai Ghimpu a fost reales preşedinte al Partidului Liberal


https://www.ipn.md/ro/mihai-ghimpu-a-fost-reales-presedinte-al-partidului-liberal-7965_1015259.html

Mihai Ghimpu a fost reales preşedinte al Partidului Liberal, iar Dorin Chirtoacă rămâne prim-vicepreşedinte. Decizia a fost luată în cadrul celui de-al patrulea Congres al PL, care a avut loc ieri, 14 septembrie, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, în Chişinău, transmite IPN.

Participanţii la Congres au înaintat candidaturile lui Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu şi Dorin Chirtoacă, însă ultimii trei au refuzat să candideze, motivând că sunt deja ocupaţi cu celelalte funcţii pe care le deţin. „Haideţi să numărăm un pic: primar general – o dată, preşedinte al organizaţiei municipale Chişinău a partidului – a doua oară, prim-ministru – a treia, şi acum şi preşedinte de partid”, a glumit Chirtoacă, care va fi candidatul PL pentru postul de prim ministru.

„Puterea nu este, nu a fost şi nu va fi, într-un stat de drept şi democratic, în mâinile unui preşedinte. Puterea aparţine partidului. Preşedintele este doar un speaker sau o slugă la partid”, a declarat Ghimpu. Acesta a fost ales cu 1694 de voturi pro, 14 împotrivă şi 23 de abţineri.

Totodată, Dorin Chirtoacă, Corina Fusu şi Anatol Şalaru au fost aleşi prim-vicepreşedinţi ai PL, iar Veaceslav Untilă, Valeriu Munteanu, Veronica Herţa, Lilian Carp şi Mihai Moldovanu au fost aleşi vicepreşedinţi. Secretar general al formaţiunii a fost ales Ion Apostol.

În discursurile susţinute, liberalii şi-au acuzat în repetate rânduri foştii colegi de alianţă de nepotism, corupţie şi trădare, referindu-se la privatizările Aeroportului Internaţional Chişinău şi a Băncii de Economii. „Noi nu am luptat cu comuniştii ca să aducem alţii la putere care să fure mai mult ca dânşii. Avem nevoie de o alianţă pentru integrare europeană, dar avem nevoie de alianţă şi pentru oameni, nu pentru cei care sunt în funcţii”, a declarat Mihai Ghimpu.

La Congres au participat şi invitaţi de peste hotare, printre care Sir Graham Watson, preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa şi fost raportor în Parlamentul UE pentru Republica Moldova, care a felicitat liderii PL pentru contribuţia lor la parcursul european al Republicii Moldova. „Liberalii din întreaga Europă stau în spatele dvs. în această campanie. Mult succes!”, le-a urat politicianul englez liberalilor moldoveni.

Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliu Judeţean Iaşi şi reprezentant al Partidului Naţional Liberal din România, a transmis un mesaj din partea liderului PNL Klaus Iohannis. Acesta a lăudat PL pentru eforturile în promovarea identităţii naţionale, menţionând sesizarea la Curtea Constituţională prin care liberalii au obţinut recunoaşterea oficială a limbii române ca limbă de stat. Politicianul a asigurat participanţii la Congres de susţinere necondiţionată din partea PNL şi a României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

La Congresul IV al PL au participat aproximativ 2000 de oameni, reprezentând toate organizaţiile teritoriale ale formaţiunii. La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PL a obţinut 12 mandate, însă în vara lui 2013, şapte deputaţi şi câţiva reprezentanţi liberali din Guvern au părăsit formaţiunea şi au format Partidul Liberal Reformator, participând la formarea noului guvern, iar PL a trecut în opoziţie.