logo

Mihai Cimpoi la 80 de ani de la naștere. Expoziție la Biblioteca Națională


https://www.ipn.md/ro/mihai-cimpoi-la-80-de-ani-de-la-nastere-7967_1091690.html

O expoziție de documente consacrată aniversării a 80-a de la nașterea criticului şi istoricului literaturii naţionale, redactorului, eminescologului, academicianului Mihai Cimpoi a fost inaugurată la Biblioteca Națională. Expoziția, cu genericul: „Personalitate proeminentă a culturii naționale – Mihai Cimpoi la 80 de ani de la naștere”.

„Vizitatorii expoziției pot face cunoștință cu o serie de publicații editate pe parcursul activității lui Mihai Cimpoi în calitatea sa de redactor, eminescolog, academician, om de știință și mare om de cultură”, a spus directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, solicitată de IPN.

Documentele prezentate sunt sistematizate în mai multe compartimente: viața și opera literară, Mihai Cimpoi –  redactor, alcătuitor, critic literar, traducător, Mihai Cimpoi – un eminescolog remarcabil, referințe și aprecieri critice.

Elena Pintilei a remarcat că Mihai Cimpi are o relație deosebită cu Biblioteca Națională. „Începuturile vin din anii 60 ai secolului XX, atunci când era și conducătorul cenaclului literar „Miorița”. În cadrul acestui cenaclu, tinerii scriitori de atunci își citeau opera, o puneau în discuție printre oamenii de cultură, dar și printre tinerii literați din acea perioadă. Și astăzi Mihai Cimpoi rămâne o personalitate devotată Bibliotecii Naționale, el fiind și fondatorul cenaclului „Homo Aestheticus”, împreună cu maestrul Iulian Filip. Totodată, Mihai Cimpoi este și membru de redacție al mai multor publicații, realizate aici, la Biblioteca Națională”, a specificat directoarea BNRM.

Expoziția „Personalitate proeminentă a culturii naționale – Mihai Cimpoi la 80 de ani de la naștere” poate fi vizitată în blocul central al Bibliotecii Naționale (str. 31 August 1989, 78 „A”, etajul II, spațiul expozițional) până la 15 septembrie. Intrarea este gratuită.

Mihai Cimpoi s-a născut la 3 septembrie 1942, în comuna Larga, județul Hotin, azi raionul Briceni. Viitorul academician, după cursurile primare și medii, absolvește Facultatea de Filologie din Chișinău (1965), după care devine redactor al revistei „Nistru” (până în 1972) și consultant al Uniunii Scriitorilor, apoi consultant la USM.  În mai 1987 este ales secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova și președinte din septembrie 1991 până în 2010. A fost deputat al poporului din URSS în dezghețul gorbaciovist (1989-1990) și apoi deputat în Parlamentul R. Moldova (1999-2001). În 1991 devine membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (1992), membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1994 este ales și membru al consiliului director al acesteia), membru al Societății Scriitorilor Târgovișteni (2005), vicepreședinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, cetățean de onoare al Craiovei (în 2005, alături de Grigore Vieru, Vasile Tărâțeanu).