logo

Mihai Căpăţînă: Nu poţi avea un candidat unic cu partidele de stânga


https://www.ipn.md/ro/mihai-capatina-nu-poti-avea-un-candidat-unic-cu-partidele-7965_1027749.html

Partidele de centru-dreapta nu pot avea un candidat unic cu partidele de stânga la alegerile prezidenţiale, întrucât partidele respective vor suspendarea Acordului de Asociere. De această părere este secretarul general al Partidul Popular European din Moldova (PPEM), Mihai Căpăţînă. La dezbaterile publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje”, ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, el a declarat că PPEM nu va purta discuţii cu Partidul Socialiştilor şi cu Partidul Politic „Partidul Nostru” pentru a desemna un candidat comun la preşedinţie.

Mihai Căpăţînă consideră că necesitatea unui candidat unic pe centru-dreapta este foarte actuală astăzi, pentru că sunt foarte multe partide pe acest segment. În opinia sa, actualei guvernării şi partidelor de stânga le este convenabilă existenţa mai multor candidaţi la preşedinţie, pentru că în felul acesta ei se asigură că vor ieşi în turul doi.

Referindu-se la profilul candidatului comun la prezidenţiale, secretarul general al PPEM a spus că acesta nu trebuie să reprezinte şi să apere interesele grupului care-l va înainta, ci trebuie să fie preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de naţionalitate, de limba vorbită. Din aceste considerente, Mihai Căpăţînă afirmă că viitorul şef al statului trebuie să consolideze societatea.

Secretarul general al PPEM afirmă că viitorul preşedinte al ţării trebuie să menţină cursul european al ţării.

„Acest candidat trebuie să aibă capacităţi şi curajul de a ieşi în faţă, de a trasa problemele şi de a propune soluţii. El trebuie să aibă curajul de a lupta cu corupţia, dar şi cu sărăcia, pentru că oamenii trăiesc la limită”, a subliniat Mihai Căpăţînă.

Reprezentantul PPEM opinează că nu va fi uşor de identificat şi de înaintat un candidat comun al partidelor de centru-dreapta la prezidenţiale. De aceea, în acest proces de determinare a candidatului este nevoie de a uita de orgoliu şi de frustrările de partid.

Dezbaterea publică cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje” este ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.