Drepturile a aproximativ 214 milioane de migranţi din întreaga lume nu sunt respectate nici de către statul de baştină, nici de ţara gazdă. Milioane de migranţi lucrează în condiţii de muncă forţată, iar în unele cazuri chiar în condiţie de sclavie, constată raportul anual privind respectarea drepturilor omului în lume, prezentat de Amnesty International, transmite IPN.
Directorul Amnesty International Moldova, Victor Panţâru, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că lipsa de acţiune la nivel global transformă lumea într-un loc extrem de periculos pentru refugiaţi şi migranţi. Drepturile migranţilor sunt încălcate atât în ţările slab dezvoltate, cât şi în ţările Uniunii Europene.
Victor Panţâru a mai spus că în multe dintre republicile fostei Uniuni Sovietice persistă cazurile de atac asupra libertăţii de exprimare şi asociere. Autorităţile din Belarus, Rusia şi Tadjikistan au aplicat o legislaţie represivă pentru a stopa munca unor ONG-uri şi pentru a persecuta activitatea societăţii civile. Totodată, Belarus rămâne a fi „călăul Europei”, deoarece încă nu a abolit pedeapsa cu moartea, iar în anul 2012 trei persoane au primit pedeapsa capitală.
„În Europa ia amploare fenomenul discriminării minorităţilor etnice, ca de exemplu a persoanelor de etnie romă. Comisia Europeană nu a întreprins măsuri în acest sens, deşi este de competenţa legală a acesteia de a porni proceduri penale pe motiv de discriminare pe bază de rasă”, a subliniat directorul Amnesty International Moldova.
Victor Panţâru a spus, de asemenea, că fenomene precum discriminarea comunităţii LGBT sunt comune ţărilor ca Federaţia Rusă, Ucraina, dar şi Republica Moldova. Totodată, sunt şi alte probleme comune care caracterizează situaţia din aceste ţări, cum ar fi actele de tortură şi violenţă din inspectoratele de poliţie. Chiar dacă Republica Moldova a operat careva schimbări în domeniul prevenirii torturii, pe parcursul anului 2012 au fost înregistrate mai multe cazuri de tortură şi tratamente inumane comise de angajaţii poliţiei.
În ceea ce ţine de comunitatea LGBT din Moldova, Victor Panţâru a subliniat că Moldova a înregistrat un succes prin faptul că, după mai mulţi ani de restricţii, minorităţile sexuale au putut să organizeze un marş la Chişinău. Acesta a mai spus că problema Legii cu privire la asigurarea egalităţii este una falsă şi menţinută cu scopuri politice pentru a diviza societatea.