logo

Migranţii moldoveni oferă ţării oportunităţi de dezvoltare, club de presă


https://www.ipn.md/ro/migrantii-moldoveni-ofera-tarii-oportunitati-de-dezvoltare-club-de-presa-7967_1029095.html

Atitudinea negativă faţă de migranţi în societate trebuie atenuată, iar migraţia nu trebuie văzută ca o problemă, ci mai degrabă ca o oportunitate de dezvoltare a statului. Astfel de opinii au fost exprimate în cadrul clubului de presă cu genericul: „Valorificarea potenţialului diasporei în Moldova”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, transmite IPN.

Antonio Polosa, şeful misiunii în Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, a spus că este nevoie să fie consolidat Biroul pentru Relaţii cu Diaspora ca instituţie care cooperează cu moldovenii plecaţi peste hotare. Acesta a mai spus că ar trebui create în străinătate centre culturale care ar menţine legătura cu cei din diasporă şi a-i ajuta să nu uite cultura şi limba ţării de origine. Totodată trebuie să se aplice politici care să ajute la schimbarea percepţiei şi atitudinii negative faţă de migranţi.

Olga Coptu, şefa Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, a precizat sunt aşteptaţi la Congresul diasporei, care începe vineri, 19 august, peste 200 de delegaţi din diferite ţări. „Sper că cei care vor participa vor veni cu anumite soluţii şi propuneri de conlucrare dintre autorităţi şi diasporă. Ne propunem să implicăm cât mai mult diaspora în activitatea BRD-ului”, a menţionat Olga Coptu. Şefa BRD a accentuat că migraţia poate fi văzută ca o oportunitate, în special dacă vorbim despre dezvoltarea ţării, despre proiecte investiţionale care pot fi aduse de exponenţii diasporei.

Alexandru Cazacu, migrant, liderul Asociaţiei moldo-italiene „Dor-Parma”, a menţionat că cei plecaţi au simţit nişte paşi importanţi făcuţi de autorităţile din ţară. „Se simte acum dorinţa de a coopera cu diaspora, mai ales că ceva ani în urmă nici nu prea era instituită diaspora ca o comunitate. Ştiu că alte state au politici foarte active faţă de diaspora lor, noi avem de învăţat multe de la ţări precum Italia şi Grecia în acest sens”, a spus migrantul. Liderul asociaţiei moldo-italiene a precizat că se vede din afară că BRD devine o entitate tot mai cunoscută, care promovează mesajul migranţilor către autorităţi, care promovează politici de reîntoarcere a celor plecaţi şi care insistă pe semnarea unor acorduri care întârzie de zeci de ani.

În perioada 19-21 august, în Moldova se vor desfăşura Zilele diasporei, care vor cuprinde Congresul diasporei şi Forumul de afaceri al diasporei. Începând cu 21 august, va avea loc şi ediţia a patra a proiectului „Dor”, unde copiii migranţilor participă la o tabără în Moldova ca să afle mai mult despre tradiţiile ţării de origine.