Deţinătorii de patente vor ieşi la protest pe 20 octombrie. Acţiunea va începe în faţa clădirii Guvernului, după care protestatarii vor merge în marş spre Parlament. Anunţul a fost făcut de preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, într-o conferinţă de presă la IPN. Acesta a menţionat că acţiunea este dictată de situaţia tot mai precară în care se află titularii de patentă, din cauza birocraţiei.
„Economia bate pasul pe loc, iar birocraţii naţionali se întrec unul cu altul în crearea barierelor în calea oamenilor de afaceri şi în crearea de constrângeri noi. Permanent se inventează proiecte de legi şi hotărâri de Guvern una mai deşănţată decât alta pentru a complica viaţa celor din micul business. Astfel, scade numărul întreprinderilor din micul business, scad veniturile din vânzări, scade numărul locurilor de muncă nou create în baza întreprinderilor mici şi mijlocii, scad indicii comerţului interior şi exterior, iar guvernarea face rapoarte triumfaliste”, a spus Eugen Roşcovanu.
Acesta a adăugat că criza economică din ţară se aprofundează, iar reglementările care trebuie să promoveze dezvoltarea micului business nu stimulează cu nimic acest sector. Acest fapt a şi motivat oamenii de afaceri să iasă în stradă, a insistat preşedintele Asociaţiei Micului Business.
Directorul filialei din nordul republicii a Asociaţiei Micului Business, Grigore Marciuc, a menţionat că grupul de lucru care urma a fi format de guvernare, cu participarea reprezentanţilor micului business, pentru a discuta problema deţinătorilor de patentă aşa şi nu a dat rezultate. Micii comercianţii nu au fost invitaţi la nicio şedinţă a acestuia. Grigore Marciuc a mai spus că deţinătorii de patentă din nordul ţării sunt pregătiţi să iasă la protest cât mai curând pentru că, spune el, este imposibil de activat în condiţiile propuse de guvernanţi.
Consilierul local din Ştefan Vodă, Olga Ceapchi, titular de patentă, a spus că guvernarea, pe care a numit-o surdo-mută, nu face altceva decât să mimeze nişte reforme. Titularii de patentă au căzut de acord să fie introduse modificări în activitatea acestora din 2017, dar au cerut şi o alternativă, însă alternativa propusă de guvernare, şi anume trecerea de la patentă la întreprindere, nu asigură un loc de muncă şi garanţii sociale. „Din momentul în care nu aţi făcut nimic ca să creaţi noi locuri de muncă, daţi mâinele jos de pe patentă. Nu le atingeţi. Rog să fim auziţi şi ascultaţi, fac apel către toţi titularii de patentă să ne consolidăm şi să ieşim în stradă pentru a ne cere dreptul”, a chemat Olga Ceapchi.
Eleonora Ţurcanu-Herghelegiu, directorul filialei din sud a Asociaţiei Micului Business, a spus că sunt întreprinzători care înregistrează venituri şi de peste 300 de mii de lei lunar, dar proporţia acestora este de 5-10% în centrele raionale, spre deosebire de Chişinău şi Bălţi, unde aceste cifre sunt cu mult depăşite. Femeia a făcut apel către guvernaţi să ţină cont de aceste diferenţe la elaborarea politicilor în domeniu.
Consilierul local din Rezina, Alexandru Veşnieschi, titular de patentă, a declarat că 20% din întreprinderile mici şi mijlocii au falimentat pe parcursul ultimului an, iar starea de lucruri din economia naţională este departe de a fi bună. „Noi nu vrem să fim cartea de schimb în jocurile cuiva. Nu vrem să facem politică, cerem de la guvernare un singur lucru: să ne asculte şi să găsească o modalitate de a rezolva problema celor care activează în bază de patentă”, a micul antreprenor.
Titularii de patentă au concluzionat că, dacă situaţia nu se va schimba, o bună parte din întreprinzătorii din ţară vor trece în economia tenebră sau vor emigra.