logo

Mesajul transmis de UE poate fi văzut ca o resemnare, dar atenționează că lucrurile sunt grave, opinii


https://www.ipn.md/ro/mesajul-transmis-de-ue-poate-fi-vazut-ca-o-resemnare-dar-atentioneaza-ca-lucruri-7978_1047711.html

Mesajul transmis de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, potrivit căruia UE va urmări îndeaproape formarea noului Guvern de la Chișinău și programul pe care acest executiv îl va pune în aplicare, este unul foarte echilibrat și seamănă cu o resemnare din partea partenerilor externi. Totodată, acesta sugerează că lucrurile în Republica Moldova sunt destul de grave. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor consideră că discursul UE unul steril, foarte rezervat și echilibrat. „El nu este unul deosebit, el nu este la fel de ofensiv precum erau declarațiile și rezoluțiile Parlamentului European, inclusiv privind acordarea asistenței macrofinanciare unde s-au spus foarte clar niște lucruri în contextul reformei electorale”, spune Ștefan Gligor. În opinia lui, limbajul UE este foarte echilibrat pentru că opoziția din Republica Moldova este acea entitate de la care s-a așteptat să adopte anumite acțiuni.

Jurnalistul Alexandru Cozer spune că în mesajele transmise de oficialii europeni a văzut o oarecare resemnare. Potrivit lui, în campania electorală prin vocile unor oficiali se făceau foarte multe îndemnuri de a organiza alegeri libere, corecte pentru că rezultatele scrutinului sunt foarte importante, însă acum mesajul este mai resemnat.

Comentatorul politic Vlad Țurcanu afirmă că noțiunea „a fi îngrijorat”, folosită de oficialii europeni, în limbaj diplomatic înseamnă că lucrurile în Republica Moldova sunt destul de grave. Potrivit lui, UE, cel mai probabil, nu are un plan pentru Moldova în momentul de față. „N-ar trebui să așteptăm de la Uniunea Europeană să ne rezolve nouă problemele. Dacă am vrea ca această atitudine formală să fie înlocuită cu una de implicare mai pregnantă a UE, ar trebui ca la Chișinău să apară politicieni și entități responsabile, serioase. Ar trebui ca societatea civilă să se coalizeze și să-și spună cuvântul pentru ca UE să știe cu cine poate să vorbească la Chișinău”, spune Vlad Țurcanu.

Înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană va urmări îndeaproape formarea noului Guvern de la Chișinău și programul pe care acest executiv îl va pune în aplicare. Totodată, oficialul european a spus că UE va monitoriza cu vigilență situația statului de drept și în special implementarea Acordului de Asociere.