Prestatorii de servicii alternative de îngrijire a copiilor de tip familial sunt instruiți cu privire la legislația, organizarea și aspectele sanitare necesare pentru deschiderea unei creșe de tip familial. Este vorba despre o sesiune organizată de către experții de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, care face parte dintr-un amplu program de mentorat dedicat etapelor-cheie precum informarea și instruirea prestatorilor privind legislația actuală, procesul de înregistrare, organizarea, echiparea și lansarea acestor facilități, transmite IPN.
CPD precizează că în 2022 Republica Moldova a făcut un pas major spre îmbunătățirea și diversificarea îngrijirii copilului prin adoptarea Legii nr. 367/2022. Această lege a introdus pentru prima dată cadrele legale pentru trei tipuri de servicii alternative de îngrijire destinate copiilor sub 3 ani: îngrijire organizată de angajator la locul de muncă, îngrijire individualizată și, un segment inovator, îngrijire de tip familial. Aceste servicii au fost concepute pentru a completa spectrul educațional și asistențial existent, aducând o perspectivă proaspătă în ecosistemul de îngrijire timpurie.
Pentru a sprijini implementarea eficientă a acestei inițiative legislative și a Programului Național de extindere a serviciilor de creșă, precum și pentru a oferi suport celor care doresc să își asume rolul de îngrijitori în cadrul acestor servicii alternative, a fost conceput un program de mentorat dedicat.
Programul oferă suport financiar pentru dotarea și echiparea spațiilor, furnizând fiecărui participant un set de echipamente esențiale (paturi, scaune de masă, trusă medicală, jucării, cărți etc.) în valoare de până la 3 000 de euro. Totodată, vor fi rambursate toate cheltuielile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea acestui tip de serviciu. Un aspect important al programului este că se prevede deschiderea a 19 creșe de tip familial.
Pe parcursul programului, participanții beneficiază de suport continuu, mentorat și coaching individualizat, nu doar în faza de deschidere, ci și după aceea, asigurându-se astfel că fiecare creșă funcționează eficient și conform standardelor stabilite. În plus, programul acordă o atenție specială refugiaților din Ucraina, oferind 25 de vouchere în valoare de 250 de euro fiecare, ca parte a eforturilor de susținere și integrare a acestora în comunitatea locală. Prin aceste inițiative programul își propune să creeze un mediu de îngrijire sigur și stimulativ pentru copii, în timp ce susține profesioniștii din domeniul îngrijirii copilului și contribuie la dezvoltarea serviciilor de calitate în comunitate.
Un aspect distinctiv al programului este că serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt special concepute pentru a fi oferite direct la domiciliul sau reședința temporară a îngrijitorului sau îngrijitoarei. Aceasta permite crearea unui mediu de îngrijire mai intim și personalizat, destinat unui număr limitat de copii – cel mult 5. Însă, pentru a asigura o atenție adecvată și îngrijire corespunzătoare, dacă în rândul copiilor aflați în grijă se află un copil cu vârsta de sub un an sau un copil cu nevoi speciale, dimensiunea maximă a grupului este redusă la 3 copii. Această abordare asigură că fiecare copil primește îngrijirea și atenția de care are nevoie într-un mediu familial, cald și încurajator.
„Acest program de mentorat demonstrează o dedicare profundă față de furnizarea unui start în viață plin de iubire și atenție pentru cei mai mici membri ai societății noastre. Este o inițiativă care se aliniază la nevoia crescută de îngrijire adaptată, personală și îndreptată către consolidarea binelui și dezvoltarea armonioasă a copiilor în Republica Moldova”, menționează Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
La finele programului, Centrul își propune să fie constituită o rețea a prestatorilor de servicii, o platformă unde aceștia pot împărtăși experiențe, oferi și primi suport, și se pot învăța reciproc din lecțiile acumulate în parcursul activității lor. Această comunitate profesională va funcționa ca un nucleu de cunoaștere și suport, facilitând schimbul de bune practici, inovații și idei care să contribuie la creșterea standardelor de îngrijire a copilului în Republica Moldova.
Astfel, programul CPD nu este doar o inițiativă de moment, ci o investiție în viitorul îngrijirii de tip familial, cu scopul de a modela nu numai serviciile de îngrijire ale prezentului, dar și de a inspira un model sustenabil, împărtășit și eficient de îngrijire pentru generațiile viitoare.
Pentru cei interesați să se alăture acestui program și să contribuie la dezvoltarea unei rețele de îngrijire de calitate pentru copii, înscrierile sunt încă deschise. Formularul de înregistrare poate fi accesat urmând acest link