Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și Ministerul Energiei din România au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul securității energetice. Documentul prevede stabilirea acțiunilor comune în scopul prevenirii și gestionării situațiilor de criză în aprovizionarea cu energie sau cu gaze naturale ale piețelor respective din România și din Republica Moldova. Părțile vor elabora în termen de șase luni Planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică.
Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România au semnat Protocolul privind colaborarea în domeniul învățământului militar. Documentul, încheiat pentru o perioadă de 10 ani, are drept scop dezvoltarea cooperării în vederea pregătirii personalului militar şi civil din domeniul apărării, prin participarea la programe de studii în instituțiile militare de învățământ din cele două state.
Ministerul Educației și Cercetării a semnat cu Ministerul Educației al României Protocolul de colaborare pentru perioada 2022-2026. Prin acest protocol, România va oferi sprijinul în modernizarea sistemului educațional din Republica Moldova. Totodată, în următorii patru ani, România va putea detașa anual, cadre didactice, de diferite specializări, pentru a activa în instituție de învățământ din Republica Moldova. De asemenea, ambele state vor oferi locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare și cu sau fără bursă în învățământul preuniversitar și superior.
Un alt memorandum urmează să sporească colaborarea în diverse domenii privind transformarea digitală, precum: dezvoltarea serviciilor publice electronice; automatizarea proceselor administrative; interoperabilitatea sistemelor informatice între Moldova și România; recunoașterea reciprocă a semnăturilor electronice; implementarea platformelor și infrastructurilor digitale; securitatea cibernetică; facilitarea investițiilor și a antreprenoriatului inovativ în domeniul tehnologiei informației.
Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, și omologul său român, Lucian-Nicolae Bode, au semnat o Declarație comună privind cooperarea în domeniul afacerilor interne – pentru promovarea inițiativelor bilaterale privind securitatea statelor și aprofundarea cooperării în sectoarele prioritare de interes comun. A fost semnat și Planul de Cooperare în domeniul formării profesionale al Ministerelor Afacerilor Interne din Republica Moldova și România pentru anul 2022.
Planul de acțiuni în domeniul justiției pentru perioada 2022-2024, un alt document semnat astăzi la Chișinău, stabilește acțiuni comune în scopul prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate, precum și în vederea consolidării statului de drept și a reformei în domeniul justiției, ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției în perioada de pre şi post aderare la Uniunea Europeană.