logo

Memorandumul cu România presupune și o colaborare în privința energiei nucleare


https://www.ipn.md/ro/memorandumul-cu-romania-presupune-si-o-colaborare-in-privinta-energiei-nucleare-7966_1097036.html

Memorandumul pentru interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică cu România presupune și o colaborare în privința energiei nucleare. Despre aceasta a anunțat ministrul energiei, Victor Parlivoc. Potrivit lui, Republica Moldova ar putea procura energie nucleară din România în eventualitatea proiectelor pe care le realizează statul vecin, de extindere a capacităților generale nucleare la Cernavodă și centralele mici sau small modular reactors, transmite IPN.

„În acest moment sunt făcute niște estimări pe dimensiunea nucleară, e prematur să facem estimări, este vorba doar de un memorandum de înțelegere, dar arată disponibilitatea de a lucra pe aceste dimensiuni. Energocomul din Republica Moldova procură o parte din energie electrică, a procurat până recent inclusiv de la Nuclearelectrica, deci această experiență deja există. Iarăși, e un portofoliu foarte divers, vizează colaborarea în regim de interconexiune a liniilor de tensiune mai joasă, îmi amintesc toate elementele din acel memorandum, dar sunt foarte multe pe fiecare dimensiune”, declarat Victor Parlicov la emisiunea română „Puterea Știrilor”.

Întrebat despre ajutorul de 300 de milioane de dolari acordat de Statele Unite ale Americii pentru sectorul energetic, Victor Parlicov a menționat că o parte din echipamentele care trebuiau livrate în cadrul acestui suport deja au venit. Este vorba despre primele generatoare, dar cea mai mare parte încă urmează. „Acel suport de 300 de milioane constă așa, grosso modo, din două componente. Prima componentă este un suport bugetar pentru Republica Moldova de a compensa efectul șocurilor de prețuri pentru consumatori. Și doi, viabilitate energetică. Noi considerăm că partea cea mai dificilă deja a trecut și noi da, trebuie să ajutăm consumatorii vulnerabili, dar cea mai mare parte a acestui ajutor vizează investițiile strategice care ne vor permite să rezolvăm problemele pe termen mediu și lung, adică ne vor dezlega potențialul pe termen lung”, a notat ministrul energiei.

Potrivit lui, asta înseamnă interconexiuni, deci o parte din banii aceștia vizează anume interconexiune pe axa Iași-Ungheni-Strășeni sau Iași-Ungheni-Chișinău. O altă parte din acest suport vizează construcția unor stații de generare a energiei electrice pentru echilibrarea sistemului. De asemenea, este inclus în pachet și un acumulator, deci o baterie mare de stocare a energiei electrice pentru a menține frecvența în Republica Moldova. Deci un fel de servicii de  menținere a stabilității sistemului.

„O altă parte vizează construcția de infrastructură internă de transport a energiei electrice, inclusiv într-o zonă în care avem un potențial enorm, la Ștefan Vodă, unde avem un potențial eolian foarte mare nefolosit, dar care în acest moment nu are o ancoră, nu există un punct unde se poate racorda toată această capacitate. Acolo vrem să creăm un transformator la care se poate conecta și toată această interconexiune ne-ar permite inclusiv să evităm, atunci când fluxurile de energie vin dinspre România în Republica Moldova prin interconexiunea Isaccea-Vulcănești, să poată ajunge la Chișinău ocolit sau evitând trecerea pe teritoriul regiunii Transnistria, care nu este controlată de autoritățile constituționale și care ar putea fi utilizat drept instrument de șantaj, eventual, de către Federația Rusă prin cei din regiunea Transnistreană. Adică sunt niște chestii care vizează în primul rând securitatea și ne permit o valorificare cu mult mai bună a potențialului nostru pe termen lung de energie locală securizată, regenerată”, mai spune Victor Parlicov.