logo

Memorandum privind valorificarea potențialului migrației în Moldova


https://www.ipn.md/ro/memorandum-privind-valorificarea-potentialului-migratiei-in-moldova-7967_1097894.html

Un Memorandum care se referă la oferirea asistenței tehnice din partea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) pentru Programul „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, faza III-a, a fost semnat de secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, și directorul de cooperare al agenției, Guido Beltrani. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că obiectivul Programului constă în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor, transmite IPN.

Mai exact, potrivit Guvernului, îmbunătățirea nivelului de trai al moldovenilor se va face printr-o guvernare mai incluzivă, mai responsabilă, mai receptivă, precum și printr-o participare sporită a migranților/diasporei la dezvoltarea durabilă a țării de origine.

Programul include   mai multe proiecte: „Sprijin pentru guvernarea Diasporei, Migrației și Dezvoltării prin consolidarea cadrelor politic și instituțional”, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul BRD; „Consolidarea coeziunii sociale prin participare inclusivă” (STRONG), implementat de PNUD Moldova și „Consolidarea guvernanței datelor prin date demografice fiabile și dezagregate pentru autoritățile centrale și locale”, implementat de UNFPA Moldova.

Secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, și-a exprimat convingerea că și în cadrul fazei a III-a a programului vor fi realizate obiective importante prin care să fie valorificată migrația.

La rândul său, Guido Beltrani, directorul de cooperare al SDC, a apreciat că până în prezent au fost înregistrate rezultate remarcabile. „Este importantă fortificarea, instituționalizarea Biroului relații cu diaspora, precum și includerea unei componente noi de politici. Intenționăm să realizăm cât mai multe proiecte cu aspect practic la nivel local”, a afirmat Guido Beltrani.

Reprezentata rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, Andrea Cuzyova, a vorbit despre metodele de colaborare cu autoritățile publice locale și asociațiile de băștinași care vor contribui în continuare la atragerea diasporei în proiecte economice de dezvoltare locală. Și reprezentanta rezidentă a UNFPA Moldova, Nigina Abaszada, a făcut referire la dezvoltarea serviciilor social-educaționale, precum și la colectarea datelor demografice, inclusiv ceea ce ține de diasporă.

Programul „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, faza a III-a, va fi implementat în perioada iunie 2023 – decembrie 2026.