logo

Membrii unui Guvern tehnocrat de multe ori sunt văzuţi ca nişte intruşi, experţi


https://www.ipn.md/ro/membrii-unui-guvern-tehnocrat-de-multe-ori-sunt-vazuti-ca-niste-intrusi-experti-7978_1023851.html

Formarea noului Guvern, criterii de selecţie a noilor miniştri, eficienţa cabinetului de miniştri au fost abordate luni, 23 noiembrie, de experţii IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea şi Viorel Chivriga. Potrivit lor, instabilitatea politică a ajuns la extremă în Republica Moldova şi acum multe depind de partidele politice. Experţii susţin că este important acum să se formeze un guvern care să activeze nu doar 100 de zile, transmite IPN.

Experţii au discutat despre faptul că la crearea sau la lichidarea guvernelor în Republica Moldova contribuie logica economică, care îi obligă pe politicieni să acţioneze mai rapid şi să instituie un guvern. Potrivit experţilor, această logică economică este susţinută şi de logica factorului extern. „Astăzi, partenerii internaţionali cer din partea partidelor politice să uite de interesele de grup şi să asculte de logica economică. Aici există o alianţă între factorul economic intern şi cel extern”, a menţionat Corneliu Ciurea.

Potrivit lui, nu trebuie ignorat nici factorul politic. „Logica politică spune că guvernul poate fi instituit doar după ce partidele politice ajung la o înţelegere. Din această cauză cred că negocierile încă vor mai dura. Acum suntem în aşteptarea unor mediatori externi”, s-a exprimat expertul.

Potrivit experţilor, teoria guvernului tehnocrat uneori vine în contradicţie cu partidele politice şi cu birocraţia din interiorul ministerelor. „Membrii guvernului tehnocrat de multe ori sunt văzuţi ca nişte intruşi, care cunosc foarte bine domeniul de care au grijă, dar vin cu nişte lucruri care sunt în disonanţă atât cu aspiraţiile politicienilor, cât şi cu interesul de grup al birocraţiei, care de multe ori se manifestă ca o organizaţie scopul căreia este să supravieţuiască ca entitate”, a menţionat Ciurea.

Potrivit lui Viorel Chivriga, există o logică în tot ceea ce se întâmplă în Moldova. „Guvernanţii niciodată nu vin şi nu încep de la strategiile de dezvoltare ale ţării. Ele sunt aprobate şi uitate. În cazul Republicii Moldova, trebuie să se intervină cu schimbări la nivel mult mai profund”, a explicat expertul.

În ceea ce priveşte politizarea, expertul a menţionat că aceasta există şi se manifestă prin faptul că în interiorul ministerului au loc schimbări esenţiale ale cadrelor atunci când un anumit partid preia conducerea lui.