Membrii OSCE se pronunţă pentru internaţionalizarea “mecanismului de pacificare” din zona transnistreană
https://www.ipn.md/ro/membrii-osce-se-pronunta-pentru-internationalizarea-mecanismului-de-pacificare-d-7965_959095.html
Reprezentanţii UE, SUA, GUAM şi ai R. Moldova consideră necesară transformarea actualului “mecanism de pacificare” în zona de securitate într-o Misiune multinaţională de menţinere a păcii, cu mandat internaţional, s-a menţionat la şedinţa Consiliului Permanent al OSCE din 27 aprilie.
Potrivit unui comunicat al MAEIE, la şedinţă s-a declarat că situaţia tensionată care persistă în zona de securitate şi provocările continue ale regimului de la Tiraspol denotă faptul că acesta s-a transformat într-un mecanism de îngheţare a conflictului, servind astfel intereselor regimului separatist, situaţie ce nu mai poate fi tolerată de către comunitatea internaţională.
În acest context, a fost exprimata disponibilitatea UE, SUA, R. Moldova şi Ucrainei pentru reluarea cât mai curând posibil a negocierilor în formatul “5+2”.
De asemenea au fost condamnate acţiunile unilaterale şi provocatoare întreprinse la 21 aprilie curent de către structurile de forţă transnistrene, care au ocupat ilegal portul din localitatea Varniţa, aflată sub jurisdicţia Chişinăului. Regimul separatist de la Tiraspol a fost chemat să returneze imediat şi necondiţionat proprietatea sechestrată şi să elibereze persoanele care a fost reţinute în mod abuziv.
Cu excepţia Federaţiei Ruse, ţările membre ale OSCE au calificat ca fiind neîntemeiate şi contraproductive încercările regimului separatist de a autoizola regiunea, în răspuns la punerea în aplicare, începând cu 3 martie 2006, a înţelegerilor moldo-ucrainene privind regimul vamal.
R. Moldova, SUA şi GUAM au reiterat apelul către Federaţia Rusă să reia neîntârziat procesul de retragere a trupelor şi armamentelor sale de pe teritoriul RM, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Summitului OSCE de la Istambul din 1999. De asemenea, delegaţia moldovenească a reamintit înaltului for că problema interdicţiilor la exportul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă nu a fost soluţionată până în prezent, motivele adevărate fiind altele decât cele anunţate, se mai spune în comunicatul MAEIE.