logo

Membrii Grupului AP OSCE:Vom acorda suportul necesar în soluţionarea problemei transnistrene


https://www.ipn.md/ro/membrii-grupului-ap-oscevom-acorda-suportul-necesar-in-solutionarea-7965_1027825.html

Membrii Grupului Adunării Parlamentare a OSCE pentru Moldova, aflaţi într-o vizită la Chişinău şi Tiraspol, au dat asigurări că vor acorda în continuare suportul politic necesar în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Oficialii au spus că respectiva problemă va fi rezolvată cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Declaraţiile au fost făcute de membrii Grupului în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de Biroul pentru Reintegrare se menţionează că la întrevederea cu oficialii, reprezentatul politic pentru reglementare transnistreană de la Chişinău, Gheorghe Bălan, a declarat că eforturile actualului Guvern sunt orientate spre identificarea unei soluţii viabile la problema transnistreană.

Vicepremierul a subliniat angajamentul ferm al executivului de a sprijini locuitorii din regiunea transnistreană prin extinderea spaţiilor unice în regiune şi promovarea continuă a măsurilor de consolidare a încrederii. Gheorghe Bălan a evidenţiat activizarea grupurilor sectoriale de lucru, precum şi realizările pozitive, înregistrate în domeniile ecologiei şi educaţiei, dar şi importanţa activizării interacţiunii la nivelul experţilor din domeniile telecomunicaţiilor, transportului auto.

Oficialul moldovean a făcut o trecere în revistă a ultimelor evoluţii în procesul de negocieri. De asemenea, delegaţia a fost informată despre pregătirile pentru viitoarea Conferinţă bavareză cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, preconizată pentru luna iulie curent.

Membrii Grupului Adunării Parlamentare a OSCE pentru Moldova efectuează în perioada 13-15 iunie o vizită în Republica Moldova. Scopul vizitei este de a informa Grupul parlamentar pentru Moldova cu privire la evoluţiile recente în procesul de reglementare transnistreană. Totodată, prin intermediul acestei vizite, se urmăreşte favorizarea unei cooperări mai bune între părţi la nivelul parlamentar şi încurajarea sprijinul politic pentru soluţionarea durabilă şi comprehensivă.