logo

Membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor manifestează la Cahul


https://www.ipn.md/ro/membri-si-simpatizanti-ai-partidului-socialistilor-manifesteaza-la-cahul-7965_1089178.html

Membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor manifestează în fața sediului Consiliului raional Cahul pentru a-l susține pe președintele raionului, Marcel Cenușă, vizat în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Acțiunea va continua la Curtea de Apel Cahul, unde va fi examinat recursul depus de către avocații lui Marcel Cenușă la decizia instanței de a-l plasa în arest la domiciliu. Deputații PSRM vor depune garanții personale ca Marcel Cenușă să fie cercetat în libertate și să revină la conducerea raionului, transmite IPN.

„Azi este regizat un scenariu de cel mai prost gust. Când se desfășoară ședința Curții de Apel, tot atunci se face ședința Consiliului raional pentru a numi un președinte interimar al raionului Cahul. Am venit să apărăm legea și să facem tot posibilul pentru ca Marcel Cenușă să revină la funcția lui de președinte al raionului Cahul. Spunem ferm, „Libertate lui Cenușă!”, a declarat secretarului executiv al PSRM, Vlad Batrîncea. „Ne adresăm consilierilor raionali din Cahul, nu faceți parte din acest joc rușinos, nu participați la această ședință rușinoasă, nu fiți complici la aceste fărădelegi! Mâine vor veni și la dvs. acești procurori și vă vor desena și vouă dosare. Scopul este să destabilizeze situația în raionul Cahul. Procurorii vor răspunde în fața legii, dar facem apel către consilieri – nu e frumos ceea ce vreți să faceți, dacă credeți că așa veți prelua conducerea raionului, nu aveți nicio șansă. Administrația locală nu trebuie să devină complicele acestui joc rușinos, iar celor care au lansat acest joc rușinos, le spunem: Rușine!”, a adăugat parlamentarul.


Colegul său, deputatul Grigore Novac, a declarat în timpul protestului din Cahul că „guvernarea PAS a acaparat Justiția din Moldova și, în stilul lui Vlad Plahotniuc, o folosește pe post de bâtă împotriva opoziției”.Domnul Cenușă a ieșit și a spus că este nevoie de susținere din partea guvernului pentru a ajuta refugiații din Ucraina și iată mulțumita – este încarcerat. Azi suntem martori cum procurorii implicați în acapararea afacerilor scapă bine-mersi. Guvernarea a uitat de Plahotniuc, de dosare de rezonanță și s-a apucat de un președinte de raion. Stimați procurori, pentru toate mârșăviile pe care le faceți azi, o să răspundeți. Justiția odată și odată va fi eliberată din ghearele voastre”, a declarat Grigore Novac.

Acțiunile autorităților centrale îndreptate împotriva președintelui raionului Cahul pot fi calificate drept o infracțiune, a declarat socialistul Maxim Lebedinschi, membrul Comitetului executiv al PSRM. Potrivit socialistului, Marcel Cenușă are unele dintre cele mai bune rezultate din țară, cu demnitate își îndeplinește atribuțiile și a gestionat excelent fluxul de refugiați ucraineni. „Este un om care nu s-a temut să iasă public și să spună că autoritățile centrale nu contribuie, nu alocă mijloacele necesare din cauza căreia au de suferit cetățenii de aici, de pe loc. Se încearcă să i se închidă gura și este intimidat pentru a nu-și îndeplini atribuțiile”, a adăugat Maxim Lebedinschi.

Manifestanții cer justiție corectă și cercetarea lui Marcel Cenușa în stare de libertate.


Președintele raionului Cahul și alte opt persoane, printre care și angajați ai Consiliului raional, un primar și agenți economici, au fost reținuți în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste un milion de lei în urma unor achiziții trucate. La expirarea termenului de reținere, președintele raionului Cahul a fost plasat în arest la domiciliu.