logo

MEI propune simplificarea înregistrării pe lista agenților economici scutiți de TVA


https://www.ipn.md/ro/mei-propune-simplificarea-inregistrarii-pe-lista-agentilor-economici-scutiti-de--7966_1041045.html

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune modificarea unui regulament în vigoare în vederea simplificării procedurii de înregistrare a întreprinderilor industriei ușoare pe lista agenților economici scutiți de TVA, cu drept de deducere. Simplificarea se va obține prin excluderea avizării prealabile a listei, transmite IPN.

Potrivit MEI, întreprinderile industriei ușoare care activează în regim de vamal de perfecționare activă (adică prestează servicii de confecționare a mărfurilor din materia primă livrată de clienții din străinătate) au sezisat în mai multe rânduri autoritățile că procedura de avizare a listei extinde termenul de înregistrare pe ea, de la 10 la 30-50 de zile, tergiversând  livrările către clienți și, în consecință, conducând la neîndeplinirea termenelor stabilite în contractele încheiate.

Prin alte modificări se propune reducerea listei documentelor pe care agenții economici trebuie să le prezinte la minister pentru a fi incluși pe lista celor scutiți de TVA. Nu va mai trebui de prezentat copia certificatului codului fiscal al întreprinderii, iar certificatul de înregistrare a întreprinderii va fi înlocuit cu extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice.