Mediul urban este afectat de şomaj mai mult decât cel rural
https://www.ipn.md/ro/mediul-urban-este-afectat-de-somaj-mai-mult-decat-cel-rural-7967_965120.html
Mediul urban este afectat de şomaj mai mult decât cel rural. În acelaşi timp, printre bărbaţi sunt mai mulţi şomeri decât printre femei. Astfel, din peste 72 de mii de cetăţeni ai R. Moldova, care nu sunt ocupaţi la ora actuală în câmpul muncii, 57,1% sunt persoane din mediul urban, iar 61,7% din numărul total îl constituie bărbaţii.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, 77,3% din şomeri sunt persoane cu experienţă în muncă, durata medie a şomajului constituind 19 luni. Fiecare al treilea şomer se află în şomaj 12 luni şi mai mult, fiecare al cincilea – 24 de luni şi mai mult, iar 26,5% fac parte din categoria tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani.
La momentul cercetării urmau o formă de instruire doar 0,7% din totalul şomerilor.
Rata şomajului a înregistrat valoarea de 5,7%. S-au înregistrat disparităţi semnificative între rata şomajului la bărbaţi – 6,8% şi la femei – 4,5%; în mediul urban – 7,1% faţă de mediul rural – 4,5%. În rândurile tinerilor rata şomajului a constituit 13,9%.
Totodată, populaţia inactivă de 15 ani şi peste a reprezentat 57,1% din totalul populaţiei de aceeaşi categorie de vârstă, inclusiv persoane descurajate şi persoane care au fost declarate plecate în alte ţări la lucru sau în căutare de lucru. Numărul persoanelor declarate plecate în alte ţări la lucru sau în căutare de lucru a fost de circa 335 mii persoane, ceea ce constituie 20% în totalul populaţiei inactive de 15 ani şi peste. Două treimi din cei declaraţi plecaţi sunt bărbaţi. Aceeaşi pondere le-a revenit şi persoanelor plecate din localităţile rurale.
Datele statistice prezentate nu includ teritoriul din partea stângă a Nistrului şi mun. Bender.