Taxele vamale la exportul producţiei autohtone pe piaţa Uniunii Europene vor fi eliminate imediat după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, care implică şi crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi UE. Subiectul a fost discutat la Ministerul Economiei, în cadrul primului seminar de informare a mediului de afaceri, privind implementarea respectivului document, transmite IPN.
Ministerul Economiei a precizat că, după intrarea în vigoare a acordului, antreprenorii moldoveni vor beneficia de condiţii preferenţiale în ceea ce priveşte accesul produselor pe piaţa UE. Aceasta prevede eliminarea progresivă de către Republica Moldova a taxelor vamale pentru anumite produse agricole selectate. Realizarea acestui obiectiv va urma pe parcursul unei perioade de tranziţie mai îndelungate, de maximum 10 ani.
Pentru sectoarele sensibile, producătorii autohtoni vor avea mai mult timp pentru a se adapta la un mediu mai competitiv, interval în care consumatorilor li se va oferi o alegere mai vastă de produse la preţuri mici şi calitate sporită.
Regimul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (DCFTA), parte a Acordului de Asociere parafat la 29 noiembrie 2013, asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare.
Spre deosebire de regimul comercial actual, numit Preferinţele Comerciale Autonome (ATP), acordat de UE pe termen limitat, DCFTA va fi un acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, cu o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii.