Medierea ca mijloc de rezolvare a conflictelor între agenții economici va fi promovată în Republica Moldova în cadrul unui proiect susținut financiar din bani europeni. Viceministrul justiţiei, Eduard Serbenco, a menționat, la evenimentul de lansare a proiectului, că instituția medierii s-a încetățenit deja în Republica Moldova. La acest lucru a contribuit votarea Legii privind medierea în anul 2015, lege care a înlocuit actul legislativ din 2007.
„Legislaţia este la a doua experiență şi este o experiență pozitivă”, consideră viceministrul, citat de IPN. Eduard Serbenco a mai spus că Ministerul Justiției eliberează atestate de mediator şi că recent a fost aprobat un nou Consiliu de Mediere.
În cadrul noului proiect, treizeci de mediatori urmează a fi instruiți pentru o accesare mai largă a serviciului de mediere comercială în cadrul sistemului judecătoresc și a sectorului privat.
Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Lucy Joyce, a spus că acest suport oferit Republicii Moldova vine în cadrul proiectului de reformă în domeniul justiţiei. Vorbind despre experiența țării sale, a spus că medierea în Marea Britanie este mult mai rapidă şi are costuri mult mai mici comparativ cu procesele de judecată clasice. Diplomata speră ca rezultatele acestui proiect se vor regăsi în cadrul normativ din Moldova.
Proiectul de promovare a medierii are un buget de 420 de mii euro şi o perioadă de doi ani. Suportul financiar este oferit de United Kingdom AID şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare prin intermediul Centre for Effective Dispute Resolution şi a Ministerului Justiţiei. Banii vor fi folosiți pentru instruirea mediatorilor, dar și pentru consultanţă în elaborarea Hotărârilor de Guvern şi pentru campanii de promovare a medierii.