La Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău va fi deschis primul centru din Republica Moldova de diagnosticare şi tratament a retinopatiei prematurului. Fundaţia germană „Kinder solen sehen” a donat primul utilaj medical necesar pentru screeningul acestei afecţiuni, iar doi medici oftalmologi din Lituania, Rasa Bogdaniene şi Rasa Sirtautene, au efectuat o vizită de documentare la Chişinău, ca să revină mai apoi pentru a ajuta medicii moldoveni să lucreze cu utilajul instalat.
Rasa Bogdaniene a declarat pentru IPN că, împreună cu Rasa Sirtautene, îşi doresc să ajute medicii moldoveni să deprindă cât mai repede abilităţile de lucru cu noul utilaj medical pentru stabilirea corectă a diagnosticului retinopatiei prematurului. „Pentru un sistem de diagnostic modern al retinopatiei prematurului este nevoie de crearea unui serviciu de screening, pentru a descoperi afecţiunea la etapa când abia începe să se dezvolte”, a spus medicul oftalmolog.
Cei doi medici din Lituania au experienţă de 20 de ani în diagnosticarea şi tratamentul retinopatiei prematurului, timp în care au ajutat medici din Belarus, Georgia şi Kazahstan să-şi perfecţioneze cunoştinţelor în domeniul dat.
Utilajul donat Republicii Moldova pentru depistarea retinopatiei prematurilor a fost deja instalat în Secţia prematuri la Institutul Mamei şi Copilului. Costul acestuia este de circa 20 de mii de euro. Medicii oftalmologi de la Chişinău speră că stabilirea relaţiilor de durată cu medicii lituanieni va face posibilă procurarea şi altor echipamente necesare, cu scopul a crea un sistem de diagnosticare şi tratament pentru depistarea retinopatiei prematurului, afecţiune care se consideră a fi una din cauzele principale ale orbirii la copii.
Retinopatia prematurului este o afecţiune a retinei întalnită la copiii născuţi prematur. 50% dintre copiii prematuri, cu greutatea la naştere sub 1800 grame sau cu vârsta gestaţională mai mică de 30 săptămâni, pot dezvolta retinopatie. Riscul devine cu atât mai mare cu cât scade vârsta gestaţională şi greutatea la naştere. Retina, ca şi alte organe, nu este complet maturizată, iar prezenţa factorilor de risc determină dezvoltarea anormală a retinei, cu apariţia unui conglomerat de vase de sânge, care mai târziu conduc la formarea unor membrane în interiorul ochiului şi dezlipire de retină. Procesul debutează de obicei după primele două săptămâni de viaţă, iar leziunile finale, ireversibile, se stabilesc după 6 luni.