logo

Medicii de la „Emilian Coţaga” protestează împotriva lichidării instituţiei


https://www.ipn.md/ro/medicii-de-la-emilian-cotaga-protesteaza-impotriva-lichidarii-institutiei-7967_1004216.html

Medici şi asistenţi medicali ai Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” au pichetat marţi, 26 martie, Ministerul Sănătăţii, cerând abrogarea ordinului care prevede comasarea instituţiei cu Centrul Mamei şi Copilului.

Preşedintele Sindicatului „Sănătate”, Victor Benu, a declarat pentru IPN că medicii sunt nemulţumiţi de faptul că ar putea să fie disponibilizaţi ca urmare a acestei reforme. După comasare, spitalul „Emilian Coţaga” îşi pierde statutul juridic, devenind o secţie a Centrului Mamei şi Copilului.

Victor Benu a mai spus că medicii de la „Emilian Coţaga” de trei luni îşi primesc salariile cu întârziere. Ei sunt dispuşi să continue protestele până va fi abrogat ordinul.

De cealaltă parte, şeful Direcţiei juridice din cadrul ministerului, Ion Ciochină, a declarat pentru IPN că ordinul nu poate fi abrogat întrucât a intrat deja în vigoare, la 1 februarie curent. Separarea instituţiilor medicale se poate face doar prin hotărâre de Guvern, după ce ministerul va elabora un proiect în acest sens. Ion Ciochină a precizat că ministerul va face un asemenea demers, dar nu poate spune când va surveni decizia executivului.