Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, 17 iulie, proiectul Regulamentului de activitate a mediatorilor comunitari – funcţie instituită printr-o lege adoptată de Parlament, acum câteva luni, pentru a facilita accesul populaţiei rome la servicii de asistenţă socială, educaţie, medicină, încadrare în câmpul muncii şi documentare. Mediatori comunitari vor fi angajaţi în localităţile în care sunt înregistrate cel puţin 150 de persoane de etnie romă, transmite IPN.
Misiunea mediatorului comunitar constă în identificarea beneficiarilor şi necesităţilor acestora, informarea beneficiarilor despre oportunităţile apărute pe piaţa muncii, coordonarea cu autorităţile publice locale în vederea facilitării accesului la angajare sau alte servicii.
Mediatorii comunitari vor fi selectaţi prin concurs de către o comisie creată prin dispoziţia primarului localităţii, iar candidaturile lor vor fi înaintatei de către populaţia romă. Se vor lua în consideraţie şi recomandările altor organizaţii ale societăţii civile care activează în teritoriu.
Candidatul trebuie să aibă cel puţin studii medii generale, o experienţă de cel puţin un an de lucru în proiectele sau iniţiativele desfăşurate în localităţile populaţie mixt sau compact populate de romi, să cunoască limba de stat. Mediatorul comunitar nu va avea dreptul să se implice în eventualele conflicte din localitate sau să acorde prioritate unor persoane în detrimentul altora.