logo

Mecanismul necesar pentru a preîntâmpina fraudarea alegerilor este asigurat, dezbateri


https://www.ipn.md/ro/mecanismul-necesar-pentru-a-preintampina-fraudarea-alegerilor-este-asigurat-dezb-7967_1030419.html

Sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor este bine securizat. Pentru a efectua anumite manipulări cu scopul de a înregistra voturi multiple este necesar ca în jur de 100 de persoane să activeze concertat în ziua alegerilor în diferite birouri electorale, ceea ce este practic imposibil. În astfel de condiţii, fraudarea alegerilor în timpul scrutinului nu este posibilă dacă observatorii îşi vor face bine treaba. Astfel de opinii au fost exprimate în cadrul dezbaterilor publice „Prezidenţiale curate: riscuri de fraudare”, organizate de Ziarul de Gardă la Agenţia de presă IPN.

Aneta Grosu, redactoră-şefă la Ziarul de Gardă, a precizat că acest eveniment este necesar deoarece se constată suficiente riscuri privind fraudarea alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie. Totodată, deocamdată legislaţia Republicii Moldova nu a fost racordată la modificările electorale şi cazurile de corupere a alegătorilor la aceste alegeri nu vor putea fi sancţionate penal.

Galina Bostan, preşedinta Centrului pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei, a comunicat că împreună cu o echipă de specialişti a examinat Registrul electronic al alegătorilor, fiind modelate mai multe scenarii de fraudare a alegerilor. Specialiştii au descoperit că aceasta practic este imposibil. Baza de date a alegătorilor este transmisă de la Registru către CEC printr-un canal securizat, aceasta este actualizată în fiecare noapte, iar fiecare alegător va vota prin introducerea INDP-ului său, care este unic, în sistem. Acest sistem, în premieră la aceste alegeri, are un mecanism care produce un sunet în momentul când operatorul introduce un INDP de pe care deja s-a votat, astfel observatorii din biroul electoral sunt atenţionaţi imediat dacă se încearcă votarea multiplă. În opinia specialiştilor, acest sistem poate fi minţit doar dacă INDP-ul alegătorului se introduce în acelaşi moment în mai multe birouri electorale, deci mai mulţi operatori ar trebui să acţioneze concertat.

Specialiştii care au testat tot felul de scheme pentru a vedea dacă alegerile pot fi fraudate prin manipularea Registrului electronic recomandă observatorilor pur şi simplu să fie atenţi, iar în dimineaţa scrutinului să verifice minuţios dacă boxele care urmează să emită sunetul sunt conectate. Alegătorilor li se recomandă să meargă la secţiile de votare să verifice listele şi dacă în locuinţele lor nu sunt înregistrate şi alte persoane.

La dezbateri au fost invitaţi şi candidaţii electorali, iar la eveniment a participat Ana Guţu, candidată din partea Partidului Dreapta. Potrivit ei, în Moldova ar trebui implementat votul prin corespondenţă sau cel electronic pentru a le asigura dreptul la vot al celor din diasporă.

Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, a opinat că de facto alegerile se fraudează în timpul campaniilor electorale prin coruperea alegătorilor. Totodată, jurnalista a solicitat procurorilor să se autosesizeze şi să verifice persoanele care declară că donează anumite surse financiare partidelor deoarece anterior s-a observat că printre donatori apăreau funcţionari publici – poştaşi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, care mereu declară că au salarii prea mici.