logo

Mecanismul de luare a deciziilor în cadrul Uniunii Europene este extrem de greoi, opinii


https://www.ipn.md/ro/mecanismul-de-luare-a-deciziilor-in-cadrul-uniunii-europene-7978_1101591.html

Mecanismul de luare a deciziilor în cadrul Uniunii Europene este extrem de greoi. O spune comentatorul politic, Ion Tăbârță, potrivit căruia dreptul de veto al fiecărui stat membru UE complică extrem de mult funcționalitatea Uniunii Europene. În același context, ziaristul din România, Cristian Tudor – Popescu, spune că Bucureștiul susține inițiativa privind excluderea dreptului de veto în cadrul UE, în favoarea luării deciziilor cu o majoritate calificată, notează IPN.

Potrivit comentatorului politic, Ion Tăbârță, situația geopolitică și evoluțiile mai puțin îmbucurătoare ale contraofensivei ucrainene au determinat Consiliul European să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Uniunea Europeană. Decizia Consiliului European a fost luată cu 26 de voturi, din cele 27 de state membre, după ce premierul Victor Orban (care a ieșit din sala de ședințe la momentul votării -n.r.) a anunțat că
Ungaria „nu vrea împărtășească responsabilitatea acestei alegeri „iraționale”.

„Situația geopolitică impunea Uniunea Europeană să ia o astfel de decizie favorabila Ucrainei și Republicii Moldova. Dacă urmărim ce se întâmplă în Ucraina, vedem că semnalele nu sunt încurajatoare pentru evoluția ostilităților pe linia frontului. Nu e ceea ce prezintă propaganda rusă, că Ucraina este aproape de înfrângere, dar este clar că situația din Ucraina nu este așa cum s-a dorit. Au fost mari așteptări de la contraofensivă. De aceea, Ucraina avea nevoie acum de o injecție morală. Dacă UE nu lua o decizie favorabilă Ucrainei, pentru poporul ucrainean ar fi fost o lovitură puternică. În același timp, acest lucru ar fi dat apă la moara propagandei ruse. Mecanismul de luare a deciziilor în Uniunea Europeană este foarte greoi. Avem situația când un stat ca Ungaria sau Austria pot bloca decizii foarte importante”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În prezent, în cadrul Consiliului European deciziile sunt luate cu unanimitate de voturi, însă liderii europeni deja examinează posibilitatea revizuirii acestui mecanism.

„Democrația nu funcționează cu unanimitate. Democrația funcționează cu majoritate. România și-a dat deja acordul pentru ca să se renunțe la dreptul de veto al fiecărui stat membru. România a comunicat public că este de acord cu această inițiativă. Iar majoritatea calificată, nu majoritatea simplă, mi se pare absolut potrivită. Altfel, recurgem la mijloace când este scos cineva din sală sau blocat în lift. Astea sunt soluții ca să funcționeze Uniunea Europeană? Înainte de a cere reforme de la Republica Moldova, Ucraina și alți candidați, Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să se reformeze pe sine”, a spus ziaristul din România, Cristian Tudor – Popescu.

În luna noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care include mai multe propuneri pentru reforma UE, printre care și luarea unui număr mai mare de decizii în Consiliu prin vot cu majoritatea calificată, în loc de unanimitate.