logo

Mecanismele de cooperare între autorităţi şi ONG-uri, discutate la conferinţa anuală


https://www.ipn.md/ro/mecanismele-de-cooperare-intre-autoritati-si-ong-uri-discutate-la-conferinta-anu-7965_1028231.html

Mecanismele de cooperare între Parlament, Guvern şi societatea civilă au fost discutate luni, 4 iulie, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Conferinţei anuale „Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă”. Evenimentul a întrunit mai multe ateliere de lucru, la care au participat reprezentanţii sectorului neguvernamental, dar şi ai autorităţilor. Conferinţa urmează să se încheie marţi cu anumite decizii ca urmare a dezbaterilor cu privire la modelele prin care platforme ale societăţii civile, dar şi fiecare ONG interesat de proces să se poată implica în elaborarea şi monitorizarea implementării politicilor publice, transmite IPN.

Ecaterina Mardarovici, membră a Consiliului Naţional al ONG şi ex-preşedintă a Consiliului Naţional pentru Participare, a declarat că în cadrul evenimentului au participat mai multe organizaţii non-guvernamentale, unii reprezentând fie platforme, fie poziţia individuală. Unii dintre participanţi au pledat pentru continuarea activităţii Consiliului Naţional pentru Participare, creat la iniţiativa Guvernului în calitate de organ consultativ. Alţii însă au declarat că ne putem lipsi de CNP. Totuşi, reprezentanţii societăţii civile, în cazul în care Guvernul şi Parlamentul consideră că au nevoie de acest instrument, şi-au exprimat disponibilitatea să colaboreze. În opinia participanţilor, pentru ca CNP să devină mai eficient şi pentru a creşte încrederea societăţii în această structură, e nevoie de aplicarea şi respectarea Legii transparenţei.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că societatea civilă este cea care trebuie să asigure, prin implicarea sa şi prin diverse instrumente de conlucrare, transparenţa în acţiunile autorităţilor.

Tot astăzi societatea civilă şi autorităţile au discutat despre implementarea şi continuitatea Strategiei de dezvoltare a societăţii civile, rolul societăţii civile în procesul de implementare şi monitorizare a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE. Marţi participanţii urmează să stabilească principiile comune de cooperare între Parlament, Guvern, societatea civilă şi partenerii de dezvoltare.