logo

Mecanisme suplimentare pentru asigurarea securităţii statului


https://www.ipn.md/ro/mecanisme-suplimentare-pentru-asigurarea-securitatii-statului-7965_1013959.html

Cabinetul de miniştri a avizat pozitiv un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în vederea asigurării securităţii statului şi contracarării activităţilor extremiste. Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi, transmite IPN.

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că amendamentele la legi vin să creeze condiţiile necesare Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru a putea asigura securitatea statului. Se instituie un mandat special de securitate pentru SIS, care va permite desfăşurarea măsurilor speciale de investigaţii, în afara unui proces penal.

„În prezent, cele mai eficiente măsuri speciale de investigaţii pot fi desfăşurate doar în cadrul unui dosar penal, şi doar atunci când a fost deja săvârşită infracţiunea. Scopul activităţii SIS este, în primul rând, prevenirea faptelor ce pot prejudicia securitatea statului, anticiparea şi contracararea acestora prin măsuri non-penale”, a subliniat ministrul Oleg Efrim.

Mandatul special de securitate va putea fi eliberat pentru o perioadă de 60 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungit. Durata totală a unei măsuri speciale de investigaţii în baza mandatului nu va putea depăşi cumulativ 2 ani.

Proiectul propune, de asemenea, reglementarea clară a regimului mijloacelor tehnice speciale pentru obţinerea ascunsă a informaţiei. Utilizarea acestor mijloace tehnice de către alte persoane, decât autorităţile statului abilitate cu dreptul de a efectua măsuri speciale de investigaţii, urmează să fie interzisă prin lege. Din cauza lipsei unor reglementări în acest sens, actualmente se creează condiţii favorabile pentru încălcarea gravă a drepturilor persoanei, în special, a dreptului la viaţa privată.

Proiectul de lege aprobat de Guvern conţine modificări şi la Codul penal. Astfel, se propune completarea acestuia cu noţiunile de: „organizaţie extremistă” şi „materiale cu caracter extremist”. Sunt incluse trei componente noi de infracţiuni, orientate spre combaterea activităţii extremiste: ,,Crearea, conducerea şi organizarea activităţii unei organizaţii extremiste sau participare la ea”, ,,Difuzarea materialelor cu caracter extremist” şi ,,Propagarea ideologiei naziste, rasiste ori xenofobe, răspândirea simbolurilor acesteia”.

În prezent, legislaţia naţională nu conţine dispoziţii legale prin care s-ar incrimina acţiunile ilegale care atentează la integritatea şi inviolabilitatea teritorială a Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei a venit cu propuneri de îmbunătăţire a proiectului de lege, în special în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor omului şi evitarea abuzurilor din partea autorităţilor. Proiectul de lege urmează a fi votat şi de Parlament.