logo

ME îşi menţine prognoza de creştere economică pentru anul curent


https://www.ipn.md/ro/me-isi-mentine-prognoza-de-crestere-economica-pentru-anul-curent-7966_1015372.html

Ministerul Economiei nu vede deocamdată motive pentru revederea prognozei de creştere economică pe anul curent, de 3,5%, se menţionează într-un comunicat de presă remis de instituţie. Referindu-se la datele prezentate de către Biroul Naţional de Statistică, potrivit cărora în  prima jumătate a anului curent PIB a înregistrat o creştere de 3,9%, experţii ministerului menţionează că economia Moldovei în 2014 a intrat într-o perioadă de stabilitate, transmite IPN.

Toate activităţile economice au înregistrat o creştere moderată. Exporturile s-au majorat, în timp ce importurile au înregistrat o diminuare nesemnificativă. Produsul intern brut a sporit în primul semestru al anului curent cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând 47,7 miliarde de lei.
 
Pe parcursul primelor şase luni ale anului curent, majoritatea tipurilor de activităţi economice au înregistrat progrese. O contribuţie semnificativă la evoluţia PIB-ului au avut-o serviciile, inclusiv comerţul interior, transporturile şi comunicaţiile, construcţiile, industria şi agricultura.

Restricţiile impuse de Federaţia Rusă la importul de vinuri şi unele produse agricole din Moldova se reflectă negativ asupra economiei Moldovei, afectând exporturile produselor moldoveneşti, veniturile bugetului, precum şi remitenţele şi investiţiile. Dar în pofida acestor influenţe negative, Ministerul Economiei consideră că în momentul de faţă nu este necesară o revizuire a prognozei creşterii anuale a PIB cu 3,5%, enunţate la începutul anului curent.

Prognoza FMI de creştere economică  în Moldova pentru anul curent este, de asemenea, de 3,5%.