ME contează să preia din experienţa Germaniei noi instrumente de dezvoltare a ÎMM
https://www.ipn.md/ro/me-conteaza-sa-preia-din-experienta-germaniei-noi-instrumente-de-7966_993571.html
Germania are o experienţă pozitivă şi în ceea ce priveşte interacţiunea întreprinderilor mici şi a companiilor mari, precum şi în ceea ce priveşte şcolarizarea reprezentanţilor ÎMM, iar Ministrul Economiei de la Chişinău este interesat să lanseze noi instrumente ce ar contribui la dezvoltarea acestui sector. Declaraţia a fost făcută de către viceministrul economiei, Octavian Calmâc, în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului moldo-german de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii, transmite Info-Prim Neo.
Oficialul a subliniat că, deşi întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova constituie 98% din numărul total de întreprinderi şi asigură 59% din locurile de muncă şi 39% din cifra de afaceri înregistrată pe ţară, accesul acestora la finanţare este limitat. ÎMM beneficiază doar de o treime din totalul finanţărilor la nivelul întregii economii. „Sperăm că schimbul de experienţă cu Germania va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de creditare a ÎMM”, a spus viceministrul.
Uwe Konst, coordonator al Programului Trasform (organizatorul evenimentului), a menţionat că Banca KfW, care gestionează cooperarea financiară în acest program este prezentă în Republica Moldova din 1999, în special pe segmentul infrastructurii sociale şi promovării întreprinderilor mici şi mijlocii prin deschiderea liniilor de creditare în băncile locale. „KfW este dispusă în continuare să contribuie la dezvoltarea ÎMM din Republica Moldova şi să-şi extindă colaborarea cu mai multe instituţii bancare din ţară”, a menţionat Uwe Konst.
Dumitru Ursu, preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova, a menţionat că dobânzile la creditele oferite de băncile locale ÎMM sunt mai mari comparativ cu ţările din regiune. Cooperarea stabilită cu instituţii financiare din Germania ar permite în viitor ca băncile locale să propună întreprinderilor din acest sector instrumente financiare mai atractive.
Forumul a fost organizat de Programul Transform al Ministerului Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Banca de Dezvoltare germană KfW şi IDIS Viitorul. Programul Transform a fost lansat de Germania în 1989 pentru susţinerea trecerii la economia de piaţă în ţările din Europa de Est. KfW este unul din liderii din sectorul bancar din Germania, care gestionează cooperarea financiară în acest program în numele Guvernului Germaniei.