logo

Maxim Braila: Votul din 20 mai va fi decisiv pentru chișinăuieni. INTERVIU


https://www.ipn.md/ro/maxim-braila-votul-din-20-mai-va-fi-decisiv-pentru-7978_1041769.html

Din seria de interviuri IPN cu toți candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău: Maxim Braila, candidatul Partidului Popular.
RELUARE



– Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău?

– Mereu îmi păsa și m-am implicat în diverse activități sociale și am văzut că Chișinăul are o mulțime de probleme de rezolvat. Toate acestea m-au determinat, în 2011, să candidez independent la funcția de consilier municipal în Chișinău. A fost prima mea experiență politică serioasă. Aveam doar 18 ani. Alegerile locale din acest an sunt pentru mine o pistă pentru a comunica cu oamenii. Eu vreau să încurajez tinerii să participe în viața politică, în procesul decizional, pentru că ei au idei inovaționale. Noi suntem viitorul acestei țări. Spre regret, în ultima perioadă se observă o absență a tinerilor la vot, ceea ce influențează și rezultatul pe care-l avem: oameni corupți și nedoriți în funcții.

– De ce credeți că alegătorii trebuie să-și dea votul pentru dumneavoastră la alegerile din 20 mai?

– Oamenii s-au dezamăgit în situația creată. Pensionarii au devenit mai săraci, iar tinerii pleacă din țară. Eu reprezint tinerii și pe cei care s-au dezamăgit în clasa politică. Oamenii nu au pentru cine vota, iar restul candidaților au probleme serioase la capitolul integritate. Eu sunt din Chișinău și simt pe propria piele degradarea orașului. Nu fac parte din sistem și-mi doresc să contribui la dezvoltarea orașului nostru. A venit timpul ca noi, tinerii, să arătăm ceea ce putem.

– Care sunt trei cele mai importante probleme din Chișinău și în cât timp pot fi soluționate?

– Neprofesionalismul funcționarilor Primăriei și cheltuirea irațională a fondurilor este cea mai mare problemă a Chișinăului. Până în prezent, majoritatea funcționarilor au fost numiți pe criterii politice, nu pentru profesionalism. Aceasta și cauzează problemele actuale, precum: starea deplorabilă a drumurilor, transportul public necalitativ și problema lipsei uzinelor de reciclare gunoiului.

– Ce soluții propuneți pentru problemele menționate?

–Trebuie eliminat de urgență „cumetrismul” din structurile Primăriei. Voi implementata proceduri clare și transparente de selecție, evaluare și promovare a funcționarilor publici. Periodic voi iniția un audit extern al subdiviziunilor Primăriei. Pentru a soluționa problema transportului public și a gunoiului din oraș, trebuie eliminată corupția din structurile Primăriei. Asta o putem face prin electronizarea procesului de administrare a Chișinăului. Astfel, vom avea posibilitatea de a monitoriza activitatea Primăriei, plățile transparente, adresarea petițiilor și cererilor, precum și a activității consilierilor care beneficiază de îndemnizații din bugetul nostru. În acest fel, bugetul se va majora, fapt ce ne va permite să asigurăm transport de calitate pentru toți locuitorii, curți amenajate și drumuri bune.

– Ce finalitate vedeți pentru proiectul parcărilor cu plată?

– Parcările din oraș ar trebui să fie gestionate de Primărie, ceea ce va aduce surse suplimentare la buget. Aceste surse vor fi direcționate spre asigurarea infrastructurii orașului.

– Ce soluție propuneți pentru evacuarea deșeurilor din oraș?

– Absolut toți, pe parcursul mai multor ani, vorbesc despre existența unor proiecte de construcție a uzinei de prelucrare a deșeurilor, de reabilitare a Stației de Epurare. Ba mai mult, afirmă că au avut loc licitații, că au fost desemnați anumiți câștigători, dar până în prezent, în zeci de ani, nu s-a făcut nimic. Gunoiștile existente au distrus câteva localități și sănătatea sutelor de oameni. Această problemă trebuie soluționată cât mai rapid. În șase luni, voi iniția construcția uzinei de prelucrare a deșeurilor.

– Care este miza acestui scrutin?

– Miza în acest scrutin este de a încuraja tinerii, părinții și buneii acestora să participe la alegeri. Ceea ce noi observăm în ultima perioadă, la alegeri se prezintă circa jumătate din cei incluși în listele electorale. Ca rezultat, soarta câștigătorilor alegerilor le revine la circa 25% din locuitorii Chișinăului. Acest lucru duce la aceea că primarul nu reprezintă interesele întregii comunități. Dincolo de programe, soluții și îmbunătățiri sectoriale promise de candidați, votul din 20 mai va fi unul decisiv pentru chișinăuieni și va demonstra capacitatea de mobilizare a locuitorilor la urnele de vot.

– Este Primăria o trambulină pentru a avansa în alte funcții? Vă vedeți în politica mare?

– Unii poate și o iau drept o trambulină de lansare spre alte funcții înalte, pentru a se îmbogăți. Eu nu fac diferență între politica mare sau mică, contează modul în care fiecare dintre cei care dețin funcții de răspundere, să fie responsabil în fața celor care l-au votat și față de cetățenii acestui stat. Și drept exemplu, din experiența țărilor dezvoltate, corect ar fi să avansăm în funcții treptat, nu peste noapte să devii președinte.

– Veți candida și la alegerile locale din 2019?

– Desigur. Mai mult ca atât, îmi va fi mai ușor să fiu ales primar în 2019, având în spate un an de mandat obținut în 2018.


Maxim Braila este cel mai tânăr concurent electoral din Chișinău, are 25 de ani. Este vicepreședinte al Partidului Popular. Va figura cu numărul 8 în buletinul de vot.


Agenția de Presă IPN le-a oferit platformă să se expună tuturor celor 11 candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău. Nu au dat curs invitației: Victor Strătilă, candidatul Partidului Verde Ecologist, Vasile Costiuc, candidatul Partidului Politic Democrația Acasă și Alexandru Mâțu, candidatul Partidului Ruso-Slavean din Moldova.