Măsurile administrative nu vor stopa creşterea preţurilor la alimente
https://www.ipn.md/ro/masurile-administrative-nu-vor-stopa-cresterea-preturilor-la-alimente-7966_969402.html
Măsurile administrative nu vor stopa creşterea preţurilor la alimente. Alex Oprunenco, expert al Centrului analitic independent „Expert –Grup” consideră că sarcina formulată de Guvern de a identifica într-o săptămână cauzele creşterii preţurilor şi soluţiile de depăşire a acestei situaţii nu are şanse de izbândă.
„Majoritatea guvernelor ţărilor care se confruntă cu această problemă, au reacţionat la scumpirea vertiginoasă a alimentelor, fenomen care a căpătat şi o denumire aparte – agflaţie, adică inflaţia preţurilor la produsele agroalimentare. Au analizat şi au aprobat decizii de a controla preţurile sau de a impune constrângeri la export. E vorba de Ucraina, Kazahstan, Serbia, India, Federaţia Rusă, Maroc, Egipt, China şi altele. Dar controlul preţurilor distorsionează piaţa, discriminează producătorii agricoli şi poate provoca deficit de produse alimentare. Instituirea unor cote la export, de obicei, se soldează cu tensiuni pe pieţele globale când fermierii produc mai multe cereale şi sunt forţaţi să distrugă surplusul producţiei. Un caz recent s-a produs în Ucraina”, a menţionat Alex Opruneco la o şedinţă a Clubului presei economice.
Potrivit lui, doar Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC), analizând întreg lanţul valoric, poate să determine prin mecanismele legale dacă, în cazul scumpirii produselor alimentare, într-adevăr este vorba de aranjamente anticoncurenţiale ale unor producători sau este un eşec al pieţei. De asemenea, ANPC e în măsură să evidenţieze rolul intermediarilor în sporirea exagerată a preţurilor. „ Sperăm că Guvernul va rezista tentaţiei de a aplica măsuri administrative cu tentă populistă într-un an electoral”, a subliniat expertul.
„Urmează să fie ajutorate categoriile vulnerabile de populaţie prin compensaţii băneşti sau prin acordarea tichetelor pentru alimentele de importanţă vitală. De asemenea, e necesar să fie ajutaţi fermierii, care au avut mult de suferit de pe urma secetei din vara trecută, ca ei să revină la normal”, a adăugat analistul.
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, a propus cu ceva timp în urmă ANPC asistenţă în determinarea reală a poziţiei pe piaţă a unor agenţi economici, a structurilor afiliate, a subdiviziunilor şi filialelor lor. Aceasta va permite, în opinia guvernatorului, să fie găsit răspuns corect la întrebarea „de ce preţurile se ridică ca la comandă la toate pieţele din ţară, când suntem într-o economie de piaţă”.
Potrivit datelor statistice, în primul trimestru al anului curent preţurile la produsele alimentare s-au majorat cu 7,7 la sută. Creşte şi ponderea cheltuielilor familiilor pentru alimente în volumul total de cheltuieli. În primul trimestru acestea au ocupat 35% faţă de 31,72% în anul trecut.