logo

Măsuri pentru combaterea violenţei la manifestărilе sportive


https://www.ipn.md/ro/masuri-pentru-combaterea-violentei-la-manifestarile-sportive-7979_1025774.html

Republica Moldova ar putea semna Convenţia Europeană privind violenţa şi ieşirile necontrolate ale spectatorilor în cadrul manifestărilor sportive, în special la meciurile de fotbal, adoptată de Comitetul de miniştri al Consiliului Europei la 19 august 1985. Un proiect în acest sens, a fost propus spre aprobare Guvernului de către Ministerul Tineretului şi Sportului, transmite IPN.

„Pe plan mondial şi mai ales în ţările europene, în special în ultimi ani se întâmplă, că arenele sportive, în special cele în care se desfăşoară meciurile de fotbal au devenit adevărate câmpuri de luptă între forţele de ordine şi unele grupuri de suporteri. Acestea au drept consecinţă adevărate tragedii”, relevă MTS.

Pentru a asigura regresul unor asemenea manifestări şi pentru că violenţa reprezintă un fenomen a cărei origini sunt străine de sport, Comitetul de Miniştri ai Consiliului Europei a adoptat Convenţia Europeană privind violenţa şi ieşirile necontrolate ale spectatorilor cu ocazia manifestărilor sportive, în special la meciurile de fotbal. Până în prezent Convenţia a fost semnată de 41 state membre, ale Consiliului Europei printre care: Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Macedonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, România, Rusia şi altele.

Convenţia încurajează cooperarea internaţională între state şi autorităţile sportive naţionale, organizaţiile neguvernamentale privind coordonarea politicilor şi acţiunilor menite să prevină violenţa la meciurile de fotbal. Aceasta în vederea garantării securităţii spectatorilor şi buna desfăşurare a evenimentelor sportive. O atenţie deosebită necesită a fi acordată persoanelor turbulente, celor aflate sub influenţa drogurilor sau a alcoolului. Totodată, pe stadioane nu va fi admisă introducerea băuturilor alcoolice. Convenţia recomandă efectuarea unor controale adecvate de securitate, în ceea ce priveşte armele, obiectele periculoase şi definirea clară a responsabilităţilor între organizatori şi autorităţile publice.

Comitetul format în baza Convenţiei se întruneşte la Strasbourg o dată pe an, la sediul Consiliului Europei. Fiecare stat parte la Convenţie deţine un vot, iar toate deciziile cu privire la cursul activităţilor sunt luate prin vot majoritar. Semnarea Convenţii nu implică anumite costuri din parte Republicii Moldova pentru punerea în aplicare a prevederilor acesteia.