logo

Mass-media transnistreană este controlată, investigaţie


https://www.ipn.md/ro/mass-media-transnistreana-este-controlata-investigatie-7967_1027086.html

Reporterii RISE Moldova au analizat mai mult de cincizeci de acte privind fondatorii mass-media transnistrene şi constată că majoritatea ziarelor şi a posturilor de televiziune din republica nerecunoscută sunt controlate de grupuri de afaceri sau de departamente speciale din regiune, ale căror activitate este coordonată cu Rusia, notează IPN.

„Aşa-numita „mass-media de stat” este coordonată de un departament separat, care este numit Serviciul de Stat al mass-media. Serviciul face parte din ramura executivă, care este subordonată guvernului republicii nerecunoscute. Serviciul conduce o structură specială numită „Pridnestrovskaia gazeta”, care este format din mai multe ziare şi o agenţie de ştiri”, se menţionează în investigaţia jurnalistică”.

În total, holdingul „de stat”, care este finanţat din contul plătitorilor de taxe locale, se supune administraţiei aşa-numitului preşedinte al regiunii. Acesta include mass-media „republicană” (postul de televiziune „Pervîi pridnestrovskii”, posturile de radio „Radio 1” şi „Radio Pridnestrovie”, Agenţia de ştiri „Novosti Pridnestrovie” şi „Vesti PMR”, precum şi ziarele „Pridnestrovie”, „Adevărul Nistrean” şi „Gomin”). În acest holding intră şi mass-media raională, care este controlată de administraţia oraşelor („Dnestrovskaia pravda” (Tiraspol), „Novosti” (Râbniţa), „Zarea Pridnestrovie” (Dubăsari) şi „Drujba” (Grigoriopol).

„Cheltuielile pentru mass-media „de stat” cresc anual. În 2015 s-a planificat să se cheltuiască mai mult de 32 de milioane de ruble transnistrene (circa 3 milioane de dolari), în timp ce proiectul bugetului autoproclamatei republici în 2016 a planificat furnizarea pentru nevoile mass-mediei „de stat” peste 45 de milioane de ruble transnistrene (aproximativ 4 milioane de dolari.). Acest lucru înseamnă că de la fiecare locuitor al regiunii se planifica reţinerea a 100 de ruble (aproximativ 10 dolari) pentru finanţarea mass-media locale”, scriu autorii investigaţiei.

Potrivit RISE Moldova, segmentul mass-mediei private, cu puţine excepţii, este de asemenea controlat de persoane fie apropiate de actualul lider al regiunii transnistrene, Evghenii Şevciuk, fie de doi oligarhi locali, şefii holdingului Sheriff – Victor Guşan şi Ilia Kazmalî.