Instituţiile mass-media şi societatea civilă locale nu sunt percepute de populaţie că ar avea influenţă reală în procesul de combatere a corupţiei. În acest context, ONG-urile locale şi regionale, şi presa locală, trebuie să se manifeste mai mult pentru a ajunge la consumatorii de informaţii şi a contribui astfel la diminuarea corupţiei în ţară. De această părere este Serghei Neicovcen, directorul Centrului Contact, iar declaraţiile acestuia au fost făcute în contextul prezentării rezultatelor studiului sociologic privind percepţia corupţiei în administraţia publică locală.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Serghei Neicovcen a atenţionat asupra unui rezultat care demonstra că majoritatea respondenţilor sunt siguri că fenomenul corupţiei este mult mai mic în societatea civilă şi în mass-media locală, însă, în acelaşi timp, nu consideră că acestea au vreo influenţă la capitolul combaterii corupţiei.
Din punctul de vedere al directorului Centrului Contact, această percepţie persistă din motivul că unii nici nu cunosc despre organizaţiile neguvernamentale din localităţile lor, la fel şi cu presa locală, aceasta fiind puţin vizibilă. Serghei Neicovcen consideră că societatea civilă şi presa trebuie să se manifeste mai mult în acest domeniu, să fie mai active.
Totuşi, el constată că şi evenimentele destinate instruirii şi pregătirii pentru combaterea corupţiei sunt mult prea rare la nivel local majoritatea având loc exclusiv în capitală. Centrul Contact desfăşoară în acest sens proiectul „Sporirea transparenţei şi responsabilităţii autorităţilor publice prin activităţi comune ale mass-media şi ONG-urilor locale şi regionale”, implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.
În cadrul acestui proiect a şi fost realizat studiul sociologic privind percepţia corupţiei la nivel local, iar unele rezultate potrivit autorilor, sunt chiar paradoxale. Astfel, majoritatea respondenţilor sunt de părere că principalele instituţii ale statului sunt cele mai corupte, însă, tot ele şi sunt considerate cele mai responsabile pentru combaterea acestui fenomen.
Potrivit studiului, existenţa ONG-urilor şi mass-mediei locale şi contactarea acestora este la un nivel redus. Doar 15,3% din respondenţi au confirmat existenţa acestora, iar aproape jumătate dintre respondenţi au spus că nu cunosc. Totuşi, fiecare al optulea respondent a opinat că atât ONG-urile, cât şi mass-media ar trebui să se implice mai mult în procesul de combatere a corupţiei.
Studiul a fost efectuat în 6 unităţi teritorial administrative din ţară: raioanele Teleneşti, Criuleni, Rezina, Călăraşi, Cimişlia şi municipiul Bălţi.