Moldovenii vor cheltui aproximativ 1000 de lei pentru masa de Paşti cu tradiţionalele bucate pascale, potrivit unor calcule pe care şi le-au făcut gospodinele, transmite IPN.
Tradiţionalul miel pascal se găseşte la Piaţa Centrală la preţul de 70-75 de lei pentru un kg. Preţul unui miel de 3-4 kg se ridică la 300 lei.
Un kilogram de costiţă de purcel costă 55 de lei, iar muşchiul de porc face 70 de lei kilogramul. Carnea de vită costă între 60 şi 80 de lei kilogramul. Crapul proaspăt variază între 35 şi 65 de lei kilogramul, în funcţie de mărime, iar peştele afumat costă aproximativ 65 de lei.
Zece ouă se vând cu 10-12 lei. Pentru că ouăle trebuiesc înroşite gospodinele mai scot din buzunar încă cel puţin 5 lei pentru un pacheţel de vopsea de ouă. Gospodinele care nu au timp să coacă pască şi cozonac, le pot deja cumpăra din brutării şi alimentare. Preţul unui cozonac variază între 44 şi 67 de lei, iar pasca poate fi cumpărată cu 57 de lei. Preţul ciocolatelor variază între 45 şi 120 de lei kilogramul.
Potrivit vânzătorilor, fructele şi legumele s-au ieftinit un pic în ultima săptămână. Roşiile se dau cu 25-30 de lei. Kilogramul de castraveţi costă 21-23 de lei. Bananele şi portocalele rămân la vechile preţuri, 20 şi 18 lei, iar merele costă între 8 şi 15 lei pentru un kilogram.
Preţul unui kilogram de caş variază între 60-70 de lei. Cea mai mică legătură de ceapă verde se vinde cu 5 lei, iar varza nouă costă 17-20 lei.
Creştinii ortodocşi sărbătoresc în acest an Paştile pe data de 5 mai, iar Paştile Blajinilor o săptămână mai târziu.