logo

Mărturiile co-proprietarului rețelei de benzinării „Vento”


https://www.ipn.md/ro/marturiile-co-proprietarului-retelei-de-benzinarii-vento-7967_1079184.html

Co-proprietarul rețelei de benzinării „Vento”, Igor Borș, în privința căruia procurorii au renunțat la învinuiri, spune că dosarul în care a fost vizat reprezintă o tentativă de preluare a companiei. Însă, când a devenit clar că acest lucru nu este posibil, inclusiv în contextul schimbărilor politice, procurorii au înțeles că trebuie cu orice preț să expedieze dosarul în judecată, astfel să-și justifice acțiunile ilegale. Igor Borș susține că s-a aflat în detenție un an, timp în care nu a fost interogat măcar o dată.

Într-o conferință de presă la IPN, Igor Borș a declarat că, pe 3 martie 2018, la ora 07.00 dimineața, la el acasă s-au prezentat procurorii și angajați Ministerului Afacerilor Interne pentru a efectua percheziții. Acesta spune că, atunci când a citit documentele în care se menționa ce învinuiri i se aduc, a înțeles că este un fabricat. Ceea ce era acolo scris nu avea nicio tangență cu viața și activitatea sa. „Când am plecat de acasă încătușat, le-am spus fiicelor mele că la fel și străbunicul lor a fost dus în Siberia. Cu un singur scop – de a-l deposeda de tot. Și ceea ce mi s-a întâmplat mie a fost o situație paralelă cu ceea prin ce au trecut acei oameni”, a notat omul de afaceri.

Potrivit lui, acțiunile care l-au vizat au fost un atac raider – i-au fost blocate conturile, a fost pus sechestru pe bunurile personale și imobilele companiei, nu și pe acțiuni. Ca să le poată transmite, chiar și din detenție. Igor Borș povestește că, fiind în penitenciar, prima perioadă a avut până la 12 avocați, unii dintre care îi sugerau că nu ar fi rău să înceapă negocieri pentru a ieși din penitenciar. Însă, le-a spus că va vorbi doar atunci când va ieși la libertate. De atunci, aceste propuneri nu au mai fost.

„Eu am stat în pușcărie un an. Primul timp, eram șase persoane într-o celulă de opt metri pătrați, acolo fiind și veceul. În astfel de condiții stau foarte mulți oameni, inclusiv nevinovați. Or, așa oameni ca Morari (procurorul suspendat al Procuraturii Anticorupție, n.r.), care spun peste tot minciuni, calicesc oamenii”, a remarcat Igor Borș. Omul de afaceri speră că Viorel Morari va fi interogat și va avea șansa să se apere. Nu va fi ca în cazul lui, când nu a fost interogat măcar o dată sau când avocații nu erau lăsați să-l viziteze.

Avocatul lui Igor Borș, Victor Munteanu, a menționat că, pe durata arestului preventiv, Igor Borș a solicitat să-i fie explicat de ce este învinuit. El a devenit co-proprietar al rețelei pe 1 martie 2018, iar peste câteva zile a fost arestat, pretinzându-se infracțiunea de spălare de bani, la care nu a avut nicio atribuție. „Culmea, instanța de judecată, printr-o hotărâre, obligă procurorii să explice învinuirea, fapt care nici până astăzi nu s-a întâmplat”, susține avocatul. Potrivit lui, procurorii au încercat să-și justifice acțiunile ilegale. S-a încercat crearea unei comisii rogatorii pentru descoperirea off-shoruri etc., dar nimic in cele invocate nu s-a adeverit.

Victor Munteanu a declarat că învinuirile inițiale au decăzut complet în februarie 2019. Atunci a fost înaintată o nouă învinuire, privind pretinsa evaziune fiscală a companiei constatată în baza opiniei unui inspector fiscal, care în timpul ședinței de judecată la fel nu s-a adeverit. Abia pe 9 decembrie 2020, instanța a constat că dosarul nu a avut substanță, declarând nevinovăția lui Igor Borș și a companiei. Potrivit avocatului, astfel a fost făcută prima parte a justiției. Însă urmează partea a doua, și anume tragerea la răspundere a persoanele responsabile de aceste ilegalități.