logo

Mărturii ale unui fost deţinut din regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/ro/marturii-ale-unui-fost-detinut-din-regiunea-transnistreana-7967_1030794.html

Cetăţeanul moldovean Vitalie Eriomenco a stat peste şase ani în detenţie în stânga Nistrului. Într-o conferinţă de presă la IPN, acesta a povestit despre încercările prin care a trebuit să treacă.

Până să fie arestat şi condamnat la 12 ani de închisoare, Vitalie Eriomenco era administratorul unui combinat de panificaţie din Slobozia, cu circa 500 de angajaţi. Neplăcerile au început în 2010. Bărbatul susţine că un aşa-zis deputat din regiune a decis să-i ia afacerea, iar pentru că a refuzat să i-o cedeze, a fost arestat pe nedrept. Vitalie Eriomenco povesteşte că a fost condamnat în regim de urgenţă, fiind acuzat de delapidări şi fără să i se respecte vreun drept. Casa i-a fost percheziţionată, iar soţia şi copiii au fost alungaţi din locuinţă în toiul nopţii.

După ce a fost întemniţat, Vitalie Eriomenco spune că rudele nu l-au putut vizita mai mulţi ani şi, deşi se simţea rău şi avea nevoie de medicamente, nu i se acorda niciun fel de asistenţă medicală. Bărbatul zice că, doar datorită efortului Centrului de reabilitare „Memoria”, a reuşit să obţină asistenţa medicală necesară. Fostul deţinut apreciază şi efortul juriştilor Asociaţiei „Promo-LEX”, care îl reprezintă acum la CEDO. Eriomenco spune că a reuşit să iasă din închisoare după ce a transmis mai multe demersuri la adresa liderului transnistrean, Evgheni Şevciuk.

Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, a spus că bărbatul a decis să iasă în faţa presei după ce l-a întâlnit într-un mall din Chişinău pe unul din torţionarii săi din regiunea transnistreană. Ion Manole menţionează că, în lipsa unui mecanism de monitorizare a respectării drepturilor omului, nici nu se cunoaşte numărul real al victimelor torturii şi relelor tratamente din penitenciarele regiunii transnistrene. Potrivit lui Manole, multe victime ale ilegalităţilor aşa-numitelor organe de anchetă şi ale instanţelor ilegale din regiunea transnistreană nu ştiu cum să se apere şi, la un moment dat, cedează, renunţând la afaceri şi la proprietăţi.

Jurista Promo-LEX, Nicoleta Hriplivii, a menţionat că dosarul lui Eriomenco a fost examinat în regim de urgenţă de către CEDO şi în curând Înalta Curte se va expune. CEDO a emis mai devreme o hotărâre de condamnare a Federaţiei Ruse în cazul lui Boris Mozer, care a invocat aceleaşi rele tratamente în închisorile din regiunea transnistreană.